Durek Verrett

Mener ånder forårsaker kjønnssykdommer

- Sprøyt, sier sexolog Bente Træen.

SEX-ÅNDER: Durek Verrett har sin egen teori om opphavet til seksuelt overførbare sykdommer i sin nye bok. Foto: NTB scanpix
SEX-ÅNDER: Durek Verrett har sin egen teori om opphavet til seksuelt overførbare sykdommer i sin nye bok. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble den selverklærte sjamanen Durek Verretts nye bok «Spirit Hacking: Shamanic keys to reclaim your personal power, transform yourself and light up the world» lansert.

Boka har forord av «biohacking»-guruen Dave Asprey.

- Sjaman Durek er uvanlig i den forstand at han kommer fra en sjamanistisk bakgrunn og har en kraftfull evne til å gjøre ting jeg ikke kan forklare, skriver han i forordet.

Verrett ble kjent for de fleste i Norge som kjæresten til prinsesse Märtha Louise (48), da de offentliggjorde forholdet sitt på Instagram i mai.

Sammen har de vært på turné med foredraget kalt «Prinsessen og sjamanen», noe som førte til debatt rundt Märtha Louises bruk av prinsessetittelen. I august kunngjorde hun at hun ikke lenger ville bruke tittelen i kommersielle sammenhenger.

- Underjordiske ånder

I boka tar Verrett for seg en rekke temaer. Et av dem er seksuell helse.

- Når vi har mye tilfeldig sex, og mye sex uten tilknytning, tiltrekker vi oss underjordiske vesener kalt «seksuelle succubi». «En seksuell succubus» er en ånd som fester seg til en persons energifelt med sugekoppaktige lemmer, og bruker det som et fôringsfartøy, skriver han.

Videre skriver han at ånden «fester seg til kjønnskjertlene», mens den «infiserer vertens sinn med skyld og skam.»

- De trekker mørke til de nedre chakraene, hvor det samles, og dermed skapes enda mer skyld og skam for hver seksuelle handling. Disse følelsene, som er mørkets redskaper, gir underbevisstheten signal om at den skal manifestere sykdom, fordi vi føler at vi burde bli straffet. Den «seksuelle succubus» er startpunktet for all seksuelt overførbar sykdom.

Skulle man være så uheldig å pådra seg en slik «succubus», anbefaler Verrett et ritual han kaller «Second Chakra Scrub». Det innebærer blant annet å gni en «magnetisk stein» på nedre del av magen, for på den måten å drive åndene ut.

- Bare sprøyt

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Du store min, sier sexolog og professor i psykologi, Bente Træen, da hun får avsnittet lest opp.

Hun kaller Verretts teorier «sprøyt».

KRITISK: Sexolog Bente Træen. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Sexolog Bente Træen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Skyld og skam framkalles via en påvirkning fra omgivelsene til individet. Både fra de menneskene vi omgir oss med, men også samfunnet for øvrig.

Også holdninger, normer og verdier som eksisterer i kulturen og samfunnet, påvirker oss, mener hun.

- Dette har ingenting med magi å gjøre. Det er ren og skjær sosial og kulturell påvirkning, sier hun.

Hun er heller ikke overbevist av Verretts foreslåtte «behandling».

- Jeg tror det er mye sikrere å stole på antibiotika, sier hun.

Verrett har også mer generelle sextips på lur. Under avsnittet «Copulate Consciously» skriver han:

«Det har ikke noe å si om det er en flørt, en one night stand, eller en hook-up: Alle våre seksuelle møter må være hengivne. Alt burde gjøres med hengivenhet: Hvert kyss, hvert kjærtegn, hver sammensmeltning, alt sammen».

Dette er ikke så hakkende galt, mener Træen.

- Det er jo på en måte en vanlig leveregel. Man skal være snill med hverandre, og man skal ha omsorg for de man samhandler seksuelt med. Det skal man med vennene sine også. Det er så allment at det går ikke an å være uenig i det, sier Træen.

- Middelaldersk

Verrett har tidligere vakt reaksjoner med utspill om kvinners seksuelle helse i et intervju med irske Xposé.

- Kvinner får visse avtrykk på innsida av vagina dersom de har for mange sexpartnere. Det må de få renset ut, og jeg tilbyr øvelser for det, sa han til nettstedet.

Det fikk lege Wasim Zahid til å reagere.

- Det er ikke greit å si at kvinner med «for mange» sexpartnere blir merket og trenger rensing. Da sier man indirekte også at disse kvinnene er urene. Det er et middelaldersk kvinnesyn, sa han til Dagbladet søndag.

Dagbladet har vært i kontakt med Sex og samfunn. De viser til sine nettsider for informasjon om seksuelt overførbare sykdommer.

På spørsmål om han ønsker å kommentere ekspertenes kritikk, svarer Verrett via sin verifiserte Instagram-konto:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Han viser til sin publisist for videre spørsmål. Hun har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

«Spirit Hacking» utgis på norsk av Cappelen Damm forlag. Oversettelsen forventes i salg 29. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer