UNGE MENN: Kameratene Steve Wozniak og Steve Jobs fotografert i november 1981, i San Francisco, California. Noen år etter Apple-suksessen først tok av. - Vi var gode venner helt til siste slutt, sier Wozniak om sin avdøde kamerat. Foto: NTB Scanpix
UNGE MENN: Kameratene Steve Wozniak og Steve Jobs fotografert i november 1981, i San Francisco, California. Noen år etter Apple-suksessen først tok av. - Vi var gode venner helt til siste slutt, sier Wozniak om sin avdøde kamerat. Foto: NTB ScanpixVis mer

Steve Wozniak og Steve Jobs:

Mener Apple-vennskapet filmatiseres feil: - Jeg snakket aldri stygt til Steve

Apple-grunnlegger Steve Wozniak fortalte åpenhjertig om hva som er feil i Hollywood-filmen «Steve Jobs».

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg kunne aldri sagt noe slikt til en venn, så den scenen er feil. Jeg snakket aldri stygt til Steve (Jobs red.anm.), så det var andre folk som sa det som sies i filmen. Jeg og Steve var gode venner til siste slutt, ingen så oss to krangle, forteller Apple-grunnlegger, oppfinner, ingeniør og tech-guru, Steve Wozniak.

Under konferansen Presidents Summit - «Disruption» i København tirsdag, hvor Dagbladet var tilstede, lettet Wozniak på sløret om vennskapet og jobbforholdet til tidligere Apple-makker og nå avdøde kamerat, Steve Jobs (1955-2011).

Riktig framstilt?

En scene fra Hollywood-filmen «Steve Jobs» (2015) ble trukket fram av den profilerte danske journalisten i Danmarks Radio og konferansier, Lillian Gjerulf Kretz.

PORTRETTERT: Michael Fassbender spiller den mytiske tekonologilegenden, Steve Jobs, i filmen om Apples gigasuksess. Foto: NTB Scanpix / Universal Pictures
PORTRETTERT: Michael Fassbender spiller den mytiske tekonologilegenden, Steve Jobs, i filmen om Apples gigasuksess. Foto: NTB Scanpix / Universal Pictures Vis mer

Hvor nære er filmen virkeligheten, spurte hun på vegne av de rundt 1400 næringslivslederne i salen.

Wozniak og Jobs portretteres av superstjernene Seth Rogen og Michael Fassbender, og i filmscenen krangler de to så busta fyker om forretningsetikk, opphavsrett, og et aspekt av suksessen som ofte Jobs fikk kritikk for: Hvordan han behandlet ansatte i Apple.

- Ingen tyrann

Jobs framstår sjeldent som sympatisk og vennlig når han omtales i bøker, eller portretteres i filmer, men samtidig som Wozniak forsvarte kameraten fra scenekanten, var han heller ikke redd for å fortelle om de negative sidene til genierklærte Jobs.

- Han var ingen tyrann, men ja, han sparket folk for ingenting og behandlet dem strengt. Det var mye av den oppførelsen. Jeg hadde ikke oppdratt et barn på den måten, sier Wozniak til latter fra salen.

SPILLER «WOZ»: Seth Rogen tolker Steve Wozniak i dramafilmen «Steve Jobs». Foto: NTB Scanpix / Universal Pictures
SPILLER «WOZ»: Seth Rogen tolker Steve Wozniak i dramafilmen «Steve Jobs». Foto: NTB Scanpix / Universal Pictures Vis mer

I designstolen på scenen folder den trivelige og sympatiske eldre herren ofte hendene i en bønnelignende bevegelse. Han framstår slik han beskriver seg selv, myk og forsiktig.

Steve Jobs' geni

Wozniak erkjenner at han aldri har hatt lyst på et liv i rampelyset. Oppfinneren har bare ønsket «å nerde og bygge datamaskiner».

- Steve var ikke en god akademiker, og hadde ikke teknisk innsikt i datamaskiner, den biten var det jeg som stod for, men han trodde på seg selv og ideene sine. Der lå hans geni. Steves tekniske begrensninger gjorde han opp for i teft og estetisk teft, det ledet oss blant annet til Iphone, og den verdenen vi ser og har i dag, sier Wozniak.

- Ble du sint av filmen, spør Gjerulf Kretz?

- Nei, folk ble behandlet slemt og dårlig, mange ville slutte på grunn av Steve. Noe er sant og andre ting er ikke det. Sånn er det i filmatiseringer. Jeg var flere ganger frustrert over hvordan han oppførte seg, men turte aldri si noe til ham direkte.

Kjent oppfinner

Wozniak er kjent som ingeniøren som i 1976 ferdigstilte den første utgaven av det som nå kalles opphavet til «hjemme-pcen», datamaskinen «Apple I».

«APPLE I»: Steve Wozniaks første håndlagde datamaskin fra 1976. Foto: NTB Scanpix
«APPLE I»: Steve Wozniaks første håndlagde datamaskin fra 1976. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oppfinnelsen fikk store ringvirkninger. Datamaskiner ble plutselig allemannseie da «Apple II» ble lansert året etter. PCen var ikke bare forbeholdt store firmaer med masse penger. De ble etter hvert en naturlig del av arbeidslivet og hjemmene til millioner av mennesker verden over.

«APPLE II»: I 1977 kom oppfølgeren. Den sparket i gang en teknologirevolusjon. Foto: NTB Scanpix
«APPLE II»: I 1977 kom oppfølgeren. Den sparket i gang en teknologirevolusjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De to maskinene la også grunnlaget for teknologigiganten Apple slik vi kjenner firmaet i dag, et av verdens største og mest suksesfulle bedrifter.

Ga den bort gratis

Men firmaet Apple ble ikke en suksess av «Apple I», fortalte Wozniak om sin egen oppfinnelse.

- Jeg viste den til noen professorer som ble veldig begeistret, og så ga jeg bort designet mitt gratis til alle. Jeg ville at verden skulle ha nytte av den.

- Det var ikke Steve som tok meg med til datamaskinklubben Homebrew Computer Club, jeg var allerede en helt der, men Steve la merke til populariteten og ville selge den. Jeg ville bare at nerdene i verden skulle være nyttige og godt likt, sier Wozniak.

Ble seriøst

Det var ikke før de lanserte oppfølgeren «Apple II» at de to skjønte at de kom til å forandre verden.

- Med en gang pengene ble et faktum var det slutt på konserter og moro. Alt ble veldig seriøst, men Steve behandlet meg veldig bra hele veien.

STEVE JOBS: Ett år før han døde introduserte Apple-legenden Steve Jobs verden for Ipad. Her i 2010, etter 40 år på tronen av teknologiverdenen. Foto: NTB Scanpix
STEVE JOBS: Ett år før han døde introduserte Apple-legenden Steve Jobs verden for Ipad. Her i 2010, etter 40 år på tronen av teknologiverdenen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Wozniak har nå ingen formell funksjon i Apple, men er som den eneste i verden fortsatt på lønningslisten, selv om han ikke jobber der. Han beskriver seg som evig lojal til firmaet han var med å starte.

Apple kom på andreplass

- Jeg trengte aldri Apple for å være lykkelig. Jeg hadde min egen formel, som er å være glad og positiv, og det er jeg fortsatt. Familie, vennskap og kjæledyr har alltid vært viktig for meg. Apple kom sekundært til alt dette, sier 66-åringen.

Og ifølge «nerdeguden» Wozniak er dette oppskriften på et godt liv:

- Vær alltid ærlig, si ting som de er, og ikke kamufler svar når du får direkte spørsmål. Denne leveregelen er nok grunnen til at jeg aldri kan styre et selskap som Apple, fleiper Wozniak.

Wozniak var selv konsulent, og hjalp regissør Danny Boyle under arbeidet med «Steve Jobs», skriver BBC.