Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener Aschbergs hevn over netthatere har lite for seg

Får kjeft i Sverige for å hevne seg på nettrollene og for sin macho stil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag denne uka ble første episode av det svenske programmet «#Trolljegerne» sendt på norsk TV3, med den kjente Robert Aschberg som tøff og konfronterende programleder.

TV3 har også uttalt at de vurderer en norsk versjon av programmet, men det foreligger foreløpig ingen konkrete planer, får Dagbladet opplyst.

Netthat, nettmobbing og nettroll er et altfor kjent fenomen også her til lands. Dagbladets artikkel om det svenske programmet på mandag, måtte dessverre stenge kommentarfeltet på grunn av innlegg av en sånn art at folk kunne risikere Robert Aschberg på døra.

Håper på en snakkis  Første episode hadde 70 000 seere, og tatt i betraktning at dette er en innkjøpt serie og at det var pinse og en het sommerkveld da programmet ble sendt, er TV3 fornøyd med seertallet, ifølge pressekontakt Ellen Ihme.

- Vi håper programmet kan bli en liten snakkis etter neste mandag, sier hun.

Den kjente programlederen identifiserer og oppsøker altså personer som sprer hat anonymt på nettet. Det er stort sett menn som har plaget og sjikanert unge kvinner og/eller kjente svenske personligheter.

Noen netthatere blir sladdet i programmet, andre blir avslørt for tv-seerne.
  
Trollbråk I Sverige fikk programmet og dets konfronterende form, både ros og kritikk.

Piratpartiets Anna Troberg mente i SVT Debatt at Aschberg går foran som et dårlig eksempel, skrev Gøteborgsposten.

Aschberg innrømmer i SVT-debatten at noen nettmobbere blir hengt ut offentlig i programmet - til skrekk og advarsel.

- Du er ikke politi, vi har et rettsvesen som skal ta hånd om dette, sa Troberg. 

- Er gammelmodig - Du går foran med et jævlig dårlig eksempel og er gammalmodig som tror at nettet er skummelt, raste hun i SVT-debatten.
Påstanden gjorde  Aschberg enda mer opprørt, og ifølge Gøteborgsposten utbrøt han:

OMSTRIDT:  Første episode av det svenske programmet «#Trolljegerne» ble sendt på norsk TV3 mandag denne uka, med den kjente Robert Aschberg som tøff og konfronterende programleder. Her oppsøker han såkalte nettroll og konfronterer dem med det de gjør på nettet. Foto: TV3
OMSTRIDT: Første episode av det svenske programmet «#Trolljegerne» ble sendt på norsk TV3 mandag denne uka, med den kjente Robert Aschberg som tøff og konfronterende programleder. Her oppsøker han såkalte nettroll og konfronterer dem med det de gjør på nettet. Foto: TV3 Vis mer

- Her sitter mange feige krek som lever på bidrag og skattepenger og bruker dagene til dette. Er det dem vi skal synes synd på nå? Det er jo for jævlig, utbrøt Aschberg.

- Ikke monstre I et innlegg skriver Troberg i Piratpartiet at Aschbergs offentlige skam-kampanje har lite for seg.

Politikeren mener at man må finne mer konstruktive løsninger enn hevnlyst som bare henger ut netthaterne. De som ofte kalles «nettrollene» er ofte ingen monstre, men mennesker som kjenner seg usynliggjort og utenfor i samfunnet, mener hun.

Hun kaller programmet for sensasjonsdrevet tv, drevet av hevn.

Hun skriver at det er lett å fall for Aschbergs «buffliga bondförnuft», som får det til å virke så enkelt: Idioter på nettet fortjener å henges ut og skjemmes.

En dose av deres egen medisin for at de skal fatte hva de har gjort og bli snille. Men slik fungerer det ikke, mener hun.

- Mer skade enn nytte Den svenske journalisten og debattanten Mattias Hagberg skriver i Gøteborgsposten at Aschberg gjør mer skade enn nytte. Han kritiserer programlederen for sin machostil, og frykter at han bare skaper mer hat og trusler, ikke det motsatte.

Han mener at redaksjonen ikke har nøyd seg med å fortelle og granske, men har tatt seg retten til å straffe og dømme. Hagberg mener også at programmet bidrar til polarisering i samfunnet. 

Anmeldt programmet En kvinne som er blitt hengt ut av Aschberg skal ha anmeldt programmet, skriver Gøteborgsposten. 

«#Trolljegerne» på TV3 gikk øyeblikkelig til topps på den svenske Twitter-rankingen nylig.

Robert Aschberg er kjent for sin konfronterende intervju-stil og avslørende journalistikk.

KRITISK: Piratpartiets partileder Anna Troberg har kritisert programmet der Robert Aschberg jakter på nettrollene i Sverige. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB scanpix
KRITISK: Piratpartiets partileder Anna Troberg har kritisert programmet der Robert Aschberg jakter på nettrollene i Sverige. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB scanpix Vis mer

Han var å se i den  norske utgaven av TV3 på begynnelsen av 1990-tallet. Da var han programleder for blant annet Diskutabelt og I kveld med Robert Aschberg. Han skal ha sagt at han er stolt over å ha fått betegnelsen «bølle» i norske aviser.

NYTTIG ELLER EI:  Fører programmet til mindre netthets eller bare til polarisering? Foto: TV3
NYTTIG ELLER EI: Fører programmet til mindre netthets eller bare til polarisering? Foto: TV3 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!