Dagen da kulturminister Hadia Tajik legger frem sitt forslag til boklov, nærmer seg med stormskritt. Kanskje kommer lovforslaget allerede til uka.
Og for mange i bransjen er det særlig ett spørsmål som er spennende: Vil det innføres et rabatt-tak på pris fra forlag til bokhandel?
I et marked der de største forlagene eier bokhandelkjedene, er nemlig pris fra forlag til bokhandel ekstremt viktig for mellomstore og små forlag.
De må selv bære nedslaget i pris — mens Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm får igjen det de gir i rabatt i den andre enden, som eiere av bokhandlene.
De siste årene har det kommet frem at bokhandlene i noen tilfeller har krevd rabatter også langt over 50 prosent — der dermed under halvparten av bokprisen blir igjen hos forlagene, som skal betale utgifter som forfatterhonorar og trykkeri.
- Det viktigste med loven For forfatter Anne Holt, som gir ut sine bøker på Piratforlaget, er en innføring av en maksimal rabatt mellom forlag og bokhandel det aller viktigste med hele bokloven.
- Jeg har i alle år vært tilhenger av fripris på bøker. Men etter hvert som denne rabatten har grodd frem og stadig økt, snudde jeg i fjor høst. Jeg er positiv til boklov, forutsatt at rabatt-taket er med. Og dette rabatt-taket kan i hvert fall ikke bli høyere enn femti prosent. Får vi en lov uten rabatt-tak, mener jeg det ville vært bedre å slippe hele markedet fri, sier Holt.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger