Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener Borat burde dratt til Norge

Gaarder-kronikk brukes som eksempel på antisemittisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Burde virkelig Borat ha dratt til de amerikanske sørstatene for å avdekke de verste eksemplene på antisemittisme?

Dette spørsmålet stiller den konservative, jødiske spaltisten Charles Krauthammer i den amerikanske storavisa Washington Post i dag. Og svaret hans er nei.

Krauthammer - en mye brukt skribent som også kommentererer for Fox News - mener i stedet at Sacha Baron Cohen burde ha konsentrert seg om antisemittismen som fins i Europa - og også Norge.

Politisk karakter

Cohen, som oppfant Borat, er en britisk komiker som er oppvokst i England, og troende jøde.

I et sjeldent intervju med Rolling Stone nylig hevdet han at «Borat»-karakteren også har en politisk funksjon.

- Borat er i realiteten et verktøy, sa Baron Cohen.

Blant annet har den kasakhstanske reporteren vært i en countrybar i Tuscon, Arizona, og sunget en låt kalt «Throw the Jew Down the Well» («Kast jøden i brønnen»). Bargjestene sang villig med.

ET VERKTØY: Komiker Sacha Baron Cohen mener Borat i realiteten er et verktøy for å avdekke likegyldighet til antisemittisme. Den er verre andre steder enn i USA, hevder amerikansk artikkelforfatter. Foto: FILMWEB
ET VERKTØY: Komiker Sacha Baron Cohen mener Borat i realiteten er et verktøy for å avdekke likegyldighet til antisemittisme. Den er verre andre steder enn i USA, hevder amerikansk artikkelforfatter. Foto: FILMWEB Vis mer

- Spørsmålet er: Avslørte dette at disse folkene er antisemittiske? Kanskje. Men kanskje viste det også at de ikke brydde seg om antisemittisme.

Videre sier Baron Cohen at han tror det er denne apatien som er farlig, og som i sin tid var en forutsetning for Holocaust.

Et tu, Norge?

Det er dette Krauthammer reagerer på i sin kronikk. For hvordan kan Cohen tro at nøkkelen til Holocaust er å finne på en bar i Arizona?

Han oppfordrer derfor Borat til å dra til andre steder i verden for å finne eksempler på aktiv antisemittisme. Til Iran, Venezuela - eller Norge.

«Baron Cohen kunne lett ha funnet det han leter etter nærmere sitt hjemsted. Han er jo, tross alt, fra Europa - der synagoger blir brent og gravsteder vandalisert i antisemittismens navn. Dette handler ikke om likegyldighet, men aktiv antisemittisme - den verste siden ved Holocaust. Hvor en jøde blir torturert og drept av fransk-afrikanske bøller. Hvor en ledende norsk intellektuell - et tu, Norge? - håner «Guds utvalgte folk» («Vi ler av dette folkets griller og gråter over dets misgjerninger.») og ber om ødeleggelsen av Israel, «en stat som tuftes på antihumanistiske prinsipper og ruinene av en arkaisk nasjonalreligion og krigsreligion».

Sitatene her er hentet fra Jostein Gaarders kronikk «Guds utvalgte folk», som stod på trykk i Aftenposten 5. august i år.

image: Mener Borat burde dratt til Norge
HUSKES FORTSATT: Jostein Gaarders berømte Israel-kronikk trekkes fortsatt fram som et eksempel på jødehat.
Hele Norges coronakart