Mener dikt kan forandre verden

Sanitetssoldat Klaus Asbjørn Vikeså (20) gir oss sitt favorittdikt.

(Dagbladet.no): - Hyggelig overraskelse å høre fra deg, skriver Klaus Asbjørn i en e-post fra Skjold leir i Troms, der han er sanitetssoldat i hæren.

- Jeg holder til på sykestua. Det er ikke lenge til jeg er ferdig her oppe, forteller sanitetssoldaten. Til høsten flytter han til Oslo for å studere.

Sist vi hørte fra ham var for ett år siden. Da ble han månedens poet i Skolekammeret. Nå har han kåret «Lovsang til sansene» av Inger Elisabeth Hansen til sitt favorittdikt. Der skriver hun blant annet:lovet være sansene
de snakker ikke dobbelt

(...)

lovet være lysten
den fins det ingen gåte for
lovet være kroppen
som binder oss til konsekvensene
lovet være sansene
som lenker oss til hverandre

Viktig

- Jeg snublet over «Lovsang til sansene» for et par år siden, skriver Klaus Asbjørn:

- Jeg var på biblioteket og bladde litt i en antologi som heter «Moderne kjærlighetsdikt». Hadde hørt om Inger Elisabeth Hansen gjennom en kamerat, og stoppet derfor opp ved hennes bidrag til boka. Etter å ha lest det fikk jeg følelsen av å ha oppdaget noe viktig.

- Hvordan da?

- «Lovsang til sansene» inneholder veldig mye av det som er fortryllende og unikt ved dikt. For eksempel evnen til å knytte sammen flere aspekter ved livet, overraske med nye perspektiver og formuleringer, og på den måten trenge inn til leseren og sette igang sterke følelser og tankeprosesser.

Det politiske ved Hansens dikt bør særlig fremheves, mener Klaus Asbjørn.- Jeg leste for en stund siden her på db.no at poeten Øyvind Rimbereid mener det er naivt å tro diktning kan forandre verden. Det kan godt være. Men diktning kan forandre mennesker, og mennesker kan forandre verden.

Solgt

Han begynte å lese dikt som 15-åring. Dikt av forfattere som nettopp mente at en annen verden var mulig.

- Det første jeg husker jeg falt for var kamplyrikken til noen av de store gutta fra mellomkrigstida, folk som Nordahl Grieg, Arnulf Øverland og Rudolf Nilsen. Senere oppdaget jeg den norske modernismen representert ved for eksempel Paal Brekke, Georg Johannesen og Stein Mehren, og da var jeg solgt, for å si det sånn.

- Skriver du stadig dikt selv?

- Ja, jeg driver og skriver på en slags diktsamling, men et eventuelt ferdig manuskript ligger nok et stykke fram i tid, tror Klaus Asbjørn; tillegger:

- Kreativiteten går jo i bølgedaler.


Dagbladet.no og Orkana forlag kårer folkets yndlingsdikt. Hvilket er ditt?

SANITETSSOLDAT: Som mener dikt kan forandre mennesker, som igjen kan forandre verden.