Mener eksperter overser ebøkene

Bokbransjen misfornøyd med fersk utredning.

GLEMT? Ebøkene blir viet lite oppmerksomhet i den nye rapporten om norsk litteratur. Det misliker den norske bokbransjen. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
GLEMT? Ebøkene blir viet lite oppmerksomhet i den nye rapporten om norsk litteratur. Det misliker den norske bokbransjen. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En rapport om den norske bokbransjen, bestilt av Anniken Huitfeldt, konkluderer blant annet med at dagens fastprisordning for bøker bør endres.

Anbefalingen i seg selv har skapt reaksjoner fra bokbransjen og forfattere som Anne B. Ragde, som frykter at en endring i dagens prismodell vil ødelegge kvaliteten på litteraturen.

Men også rapportens fokus vekker harme.

- Følger ikke opp - Det er synd at ikke ebøker blir kommentert mer. Rapporten påpeker at det er en konkurranseutfordring at det bare er momsfritak på papir og ikke digitalt, men det følger de ikke opp, sier Kjersti Myre Lessum som er leder i Bokkilden og ansvarlig for eboktilbudet i De norske bokklubbene.

Harald Fougner, redaksjonssjef for digitale medier i Gyldendal litteratur, er enig.

- Et poeng som har vært lite nevnt, er at internasjonale aktører som Apple og Amazon opererer med agency-modeller for ebøker. Der er det forlagene som bestemmer prisen, ikke bare i de første 18 månedene, som det norske fastprissystemet legger opp til. Hvis Apple og Amazon blir viktige aktører på det norske markedet, får vi noe som er enda fastere enn fastpris, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer