GLEMT? Ebøkene blir viet lite oppmerksomhet i den nye rapporten om norsk litteratur. Det misliker den norske bokbransjen. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
GLEMT? Ebøkene blir viet lite oppmerksomhet i den nye rapporten om norsk litteratur. Det misliker den norske bokbransjen. Foto: Marianne Løvland / ScanpixVis mer

Mener eksperter overser ebøkene

Bokbransjen misfornøyd med fersk utredning.

(Dagbladet): En rapport om den norske bokbransjen, bestilt av Anniken Huitfeldt, konkluderer blant annet med at dagens fastprisordning for bøker bør endres.

Anbefalingen i seg selv har skapt reaksjoner fra bokbransjen og forfattere som Anne B. Ragde, som frykter at en endring i dagens prismodell vil ødelegge kvaliteten på litteraturen.

Men også rapportens fokus vekker harme.

- Følger ikke opp - Det er synd at ikke ebøker blir kommentert mer. Rapporten påpeker at det er en konkurranseutfordring at det bare er momsfritak på papir og ikke digitalt, men det følger de ikke opp, sier Kjersti Myre Lessum som er leder i Bokkilden og ansvarlig for eboktilbudet i De norske bokklubbene.

Harald Fougner, redaksjonssjef for digitale medier i Gyldendal litteratur, er enig.

- Et poeng som har vært lite nevnt, er at internasjonale aktører som Apple og Amazon opererer med agency-modeller for ebøker. Der er det forlagene som bestemmer prisen, ikke bare i de første 18 månedene, som det norske fastprissystemet legger opp til. Hvis Apple og Amazon blir viktige aktører på det norske markedet, får vi noe som er enda fastere enn fastpris, sier han.

- Hev blikket - Konklusjonene i utredningen er ikke så veldig overraskende, ettersom mange av folkene i Oslo Economics opprinnelig kommer fra konkurransetilsynet, sier Anne-Britt Gran, professor ved institutt for kommunikasjon på Handelshøyskolen BI, og legger til:

- Jeg synes utredningene om bokbransjen blir for delspesifikke. Man trenger et overordnet evaluering som ser på hele bokbransjen under ett, uavhengig om det dreier seg om ebøker eller papirbøker, sier hun.

Prosjektleder for rapporten, Ove Halsos i Oslo Economics, forklarer at ebøker ikke var nevnt konkret i mandatet.

- Jeg forstår at folk ønsker en større fokus på ebøker. Men hvis vi hadde fokusert mer på ebøker ville vi ikke ha svart på problemstillingene, sier han.

- Ta det i høringen Kulturminister Anniken Huitfeldt forklarer mandatet på følgende måte:

- I utredningsmandatet ble Oslo Economics bedt om se på i hvilken grad de eksisterende virkemidlene fortsatt fungerer for å oppnå de litteraturpolitiske målene. Det er først nå fra 2012 at f.eks Kulturrådet har lagt inn e-bøker i sine innkjøpsordninger.  
 
- Hvis forlagene ikke har brakt inn ebøker da de ble intervjuet av utrederne, er det viktig at det kommer i høringen. Når ebøker har en liten plass i utredningen skyldes det at man med denne utredningen først og fremst ville se på de eksisterende virkemidlene, sier Huitfeldt.