Mener Elisabeth Norheim ble sittende igjen med svarteper

Thomas Seltzer tar selvkritikk etter «Trygdekontoret», men mener noe av kritikken mot programmet er injurierende.

(Dagbladet): I en kronikk på NRK Ytring tar programleder Thomas Seltzer langt på vei selvkritikk for rabalderet som oppsto etter onsdagens «Trygdekontoret».

Men Seltzer, som verken har kommentert kritikken mot rasismedebatten, kunstner Mohamed Ali Fadlabis opplevelse av at han ble kastet ut av debatten og Elisabeth Norheims uttalelser om jøder før nå, mener påstandene om at «Trygdekontoret» iscenesatte et freakshow er injurierende, lite flatterende overfor paneldeltakerne og kan leses som implisitt rasisme.

Programlederen mener Norheims famøse jøde-uttalelse var åpenbart karikert, må ses i sammenheng med historiker Bård Larsens utlegning om konspirasjonsteorier, og at hun uforskyldt ble sittende igjen med svarteper i debatten fordi han selv ikke motsa henne tydelig nok.

Han poengterer at drapstruslene mot Norheim ikke hører hjemme i et sivilisert samfunn og forsvarer den kontroversielle pr-rådgiveren som «en frisk og uortodoks stemme som absolutt fortjener å høres».

Seltzer skriver også at Al Fadlabis exit fra panelet skyldtes dårlig brifing av crewet, etter at han like før sendestart hadde inngått en avtale med Norheim og en annen paneldeltaker om at kunstneren bare skulle delta i den første delen av debatten.

«Jeg visste at det hadde vært en uenighet mellom Elisabeth Norheim og Hannah Wozene Kvam på den ene siden og kunstneren Fadlabi på den andre siden, men det jeg ikke visste var at det var en større og sårere konflikt som hadde pågått lenge», skriver Seltzer.

Han avviser at det var et Jerry Springer-aktig oppsett konfrontere de to damene med Fadlabi ved diskusjonsbordet.

Charlo Halvorsen, sjef i NRKs underholdningsavdeling, har også forsvart både sendinga og publiseringen av ekstramateriale på Youtube. Elisabeth Norheim har ikke ønsket å delta i debatten etter at hun mottok drapstruslene torsdag.