«FRIKJENT»-SKUESPILLERE: Synnøve Macody Lund, Elaine Tan og Nicolai Cleve Broch spiller i «Frikjent», hvor sistnevnte har hovedrollen. Foto: Carl Christian Raabe / TV 2
«FRIKJENT»-SKUESPILLERE: Synnøve Macody Lund, Elaine Tan og Nicolai Cleve Broch spiller i «Frikjent», hvor sistnevnte har hovedrollen. Foto: Carl Christian Raabe / TV 2Vis mer

Mener «Frikjent»-skaperne burde gitt serien en kvinnelig hovedkarakter

Manusforfatterne er uenige med skuespiller Rolf Kristian Larsen.

(Dagbladet): - Det er klart at når man skal fortelle historier, må man fortelle om alle mennesker i alle situasjoner, sier skuespiller Rolf Kristian Larsen til Dagbladet.

Han mener i likhet med flere andre i norsk filmbransje at det er problematisk at det er så få kvinnelige hovedkarakterer i norsk tv-drama.

Larsen understreker samtidig at det også gjelder de klassiske stykkene i teateret, og dagens filmer.

- Mine kvinnelige kolleger har mindre å bryne seg på, sier han.

- De «sterke» kvinnene Det var forrige uke at skaperne bak TV 2s storsatsing «Frikjent», Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen, skrev et debattinnlegg hos Dagbladet der de problematiserte de den skjeve kjønnsfordelinga av hovedroller i norsk tv-produksjon.

Reaksjonene kom etter at NRK meldte om hovedrolletørke for kvinner i norske tv-serier. «Frikjent»-skaperne la ikke skjul på at de kasta stein i glasshus, fordi de selv står bak en serie ikke har en klar, kvinnelig hovedrolle.

Nå kaster skuespiller Rolf Kristian Larsen seg inn i debatten. I en kronikk på Dagbladet.no, opprinnelig publisert på Rushprint.no, skriver han at «den enorme sultkatastrofen på kvinnelige protagonister i film og tv-serier er selve historiefortellingens største problem på nåværende tidspunkt».

- Vi må skrive manus der vi ikke problematiserer kjønn. Det er det jeg tror publikum er lei av å se. De er ikke lei de «sterke» kvinnene, men av at kvinner møter de samme problemene og fordommene som i virkeligheten, sier han til Dagbladet.

- Publikum trenger det Larsen utfordrer Rajendram Eliassen og Bache-Wiig i kronikken, og mener de burde turt å skrive historien med en kvinnelig hovedkarakter.

- Jeg tror publikum fint kunne levd med det, og jeg tror publikum trenger å se det, skriver han.

«Frikjent»-skaperne har tidligere fortalt Dagbladet at de var innom tanken om å gjøre hovedkarakteren Aksel til en kvinne, men da måtte de skrevet en annen historie. De er uenige i Rolf Kristian Larsens påstand.

- I «Frikjent» tar vi for oss en samfunnsmessig faktor som handler om at menn i større grad dreper kvinner enn kvinner dreper menn. Dette må norske menn forholde seg til. Det skaper fordommer som gjør at menn oftere blir beskyldt for drap. Skulle vi laget hovedkarakteren som en kvinne, ville vi vært  samfunnsmessig mindre relevante, sier Siv Rajendram Eliassen til Dagbladet, og fortsetter:

- Det er ikke irrelevant for alle historier om hovedkarakteren er en kvinne eller mann.

Manusforfatterne understreker at de først og fremst har ønsket å peke på at historier ofte oppfattes som mindre universelle når hovedkarakteren er en kvinne, noe de mener er et problem i møte med beslutningstakere.

- Det betyr ikke at vi ikke skal ta utfordringen med å skrive om kvinner, det lover vi.
 
- Lettvinte konvensjoner NRKs tall viste at kun to av 15 norske tv-serier som har fått støtte fra Norsk Filminstitutt de fem siste åra - har hatt en klar, kvinnelig hovedrolle.

Larsen har selv funnet at på filmdatabasen IMDBs «top250»-liste kun er ti filmer med historier om en kvinnelig protagonist.

- Jeg tror det handler om at vi sliter med det manusfaglige. For ofte tys det til lettvinte konvensjoner, men med fiksjon kan man være i forkant av konvensjoner, og yte dem motstand, sier Larsen.

PROBLEMATISK: Skuespiller Rolf Kristian Larsen mener det er problematisk at det er langt færre roller for hans kvinnelige kolleger enn de mannlige. Foto: Scanpix
PROBLEMATISK: Skuespiller Rolf Kristian Larsen mener det er problematisk at det er langt færre roller for hans kvinnelige kolleger enn de mannlige. Foto: Scanpix Vis mer