Mener han dette eller bare tuller han?

Odd Reitans Rema 1000-utopi er fundamentalt autoritær.

REMA-GRÜNDER Odd Reitan har utgitt bok som anbefaler å forvandle Norge etter lavpriskjedens effektive franchise-verdier. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
REMA-GRÜNDER Odd Reitan har utgitt bok som anbefaler å forvandle Norge etter lavpriskjedens effektive franchise-verdier. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det store spørsmålet man stiller seg ved lesning av denne boka er: «Mener han dette eller bare tuller han?» Dessverre ser det ut til at Reitan, til tross for glimt i øyet, faktisk mener at Norge bør styres etter hans franchisemodell.

Det var vellykket i lavprisbransjen, så hvorfor ikke overalt?

Det skumleste med det spørsmålet er jo at det i vår tid er helt legalt å stille det. Sektor etter sektor blir omdefinert til forretningsområder med inntjeningskrav. Kremmerutdannede administratorer styrer helse, utdanning, vannverk og kraft. Selv kirken definerer tjenester i markedsperspektiv, og alle skal vi lære å selge oss selv. Intet tempel er hellig nok til å holde kremmerne på utsiden.

En likandes kar Odd Reitan er en blid og likandes kar, og hans butikker har mye hyggeligere stemning enn konkurrentene, iallfall i mitt nærmiljø. Det er avslappende å handle der det bare er lavpris, ikke klubber og rabatter og annet tåkeleggende tullball. Men som bok?

Reitan skriver i vei, siterer fra hukommelsen («Noen har sagt at ...»), slenger ut noen få pussige anekdoter og gjentar seg selv i ett kjør. Han røper ingen forretningshemmeligheter, gir ingen viktige tall, tar ikke igjen mot anklagene om leverandørpress, utleverer ingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer