Mener han har oppklart Palme-mordet

En av Sveriges fremste krimforfattere med knallhard kritikk av politiet.

KRIMEKSPERT: Leif G.W. Persson er blant Sveriges aller fremste krimforfattere og -eksperter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRIMEKSPERT: Leif G.W. Persson er blant Sveriges aller fremste krimforfattere og -eksperter. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): - I begynnelsen spurte journalistene meg alltid om hvem som drepte Olof Palme. Nå spør de isteden om jeg tror det noen gang blir oppklart, sier Leif G.W. Persson til Dagbladet.

Han er klinkende klar på begge deler. Som en av svenskenes fremste krimforfattere og -eksperter gjennom over 30 år, har han hatt nok av tid til å gruble over Palme-mordet — verdens mest etterforskede drap, ifølge ham selv.

Han har skrevet om drapet i flere av romanene sine, og i den siste på norsk oppklarer han hele saken. Det er fiksjon, men nært opptil virkeligheten, mener han.

- Jeg tror det skjedde akkurat slik som jeg skriver. Det fantes personer i Palmes nærhet som visste hva han skulle den kvelden, sier Persson.

Udugelige politifolk I boka ble drapet planlagt og utført av noen som visste om statsministerens kinoplaner.

Persson har svært liten tro på sammentreff — i alle fall ikke i Palme-saken, der morderen forsvant sporløst. Likevel tror han ikke at drapet noensinne blir oppklart.

- Hva gikk galt i Palme-etterforskningen?

- Alt! Alt fra begynnelsen.

- I Sverige tror mange at når politiet forsto at det var liket av Palme som lå der, fikk de mentalt sammenbrudd. Om saken hadde blitt behandlet korrekt, av ordentlige politifolk, så kanskje, sier han.

Persson mener altfor mange politifolk er udugelige. Selv er han kriminolog og professor i Rikspolisstyrelsen, som kan sammenliknes med det norske Politidirektoratet.

- Ofte har jeg åpnet en utredning og tenkt: Men inni helvete! sier han.

Han forteller at han nå skal begynne å jobbe med en fullstendig gjennomgang av alle Sveriges uoppklarte, ikke-foreldede mord — om lag 4-500 stykkerer — for å se om noen kan utredes på nytt.

- Mye dårlig krim Han er ikke nådigere mot krimforfattere enn mot politikollegene. Selv leser han nesten ikke krim.

- De fleste av dem har ingen anelse om hvordan politiet jobber. Mange er hjemmeværende koner eller journalister som aldri kunne oppklart et mord.

Han har spesialisert seg på å blande fiksjon og virkelighet.

- Å bruke virkelige hendelser forsterker realismen. Og det som interesserer meg med Palme-drapet, er at det ikke er oppklart, sier Persson.

Han kjente Palme, men de var langt fra venner.

- Jeg syntes Palme var en snobb, ikke minst etter episoden med justisministeren, sier han og sikter til den såkalte «Geijeraffären» i 1977. Han fikk sparken som ekspert i Rikspolisstyrelsen etter å ha vært Dagens Nyheters kilde i en sak om at justisministeren var kunde hos prostituerte.

Persson kvitterte med å skrive en bok om det, og slik ble han ble forfatter.

Mange år senere kom han tilbake til Rikspolisstyrelsen som professor. I dag deler han tida sin mellom jobben, skrivingen, foredrag og ikke minst opptredener i den svenske utgaven av tv-programmet «Etterlyst».