NRK-lisens

Mener husstands­avgift sikrer NRK

- Det vil være vanskeligere for en regjering å kutte i denne, enn i en eventuell øremerket skatt eller personskatt, sier økonomiprofessor.

INGEN LISENS: Kulturminister Linda Hofstad Helleland skroter NRK-slisensen slik vi kjenner den.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN LISENS: Kulturminister Linda Hofstad Helleland skroter NRK-slisensen slik vi kjenner den.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at regjeringen ønsker å bytte ut NRK-lisensen med en nye og teknologinøytral ordning, og er i ferd med å utrede en medieavgift.

Avgjørelsen baserer seg på stortingsmeldinga «Eit moderne og framtidsretta NRK». I tillegg til en husstandsavgift utreder regjeringen nå to ulike skattemodeller som mulig finansiering for statskanalen.

- En husstandsavgift være den mest stabile varianten. Det vil være vanskeligere for en regjering å kutte i denne enn i en eventuell øremerket skatt eller personskatt, sier Hans Jarle Kind, professor ved Handelshøgskolen i Bergen.

Avstand mellom politikere og NRK

Kind mener det er riktig av regjeringen å bytte ut lisensordningen med en ny løsning fordi det i dag er mange som slipper unna avgiften.

- Det er viktig å sikre en trygg og stabil finansiering av NRK, og at NRK i størst mulig grad er sikret uavhengighet fra politikere slik at de har stor tillit i hele befolkningen. Det vil redusere faren for at vi får et fragmentert medielandskap som i USA, hvor det virker som om ingen av mediebedriftene nyter allmen tillit. Tilhengere av Trump stolte ikke på «mainstream media» som New York Times, og de på den andre siden av den politiske skalaen, stolte ikke på Fox News, sier Kind.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer