<strong>INGEN LISENS:</strong> Kulturminister Linda Hofstad Helleland skroter NRK-slisensen slik vi kjenner den. &nbsp;Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN LISENS: Kulturminister Linda Hofstad Helleland skroter NRK-slisensen slik vi kjenner den.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

NRK-lisens

Mener husstands­avgift sikrer NRK

- Det vil være vanskeligere for en regjering å kutte i denne, enn i en eventuell øremerket skatt eller personskatt, sier økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at regjeringen ønsker å bytte ut NRK-lisensen med en nye og teknologinøytral ordning, og er i ferd med å utrede en medieavgift.

Avgjørelsen baserer seg på stortingsmeldinga «Eit moderne og framtidsretta NRK». I tillegg til en husstandsavgift utreder regjeringen nå to ulike skattemodeller som mulig finansiering for statskanalen.

<strong>HUSSTANDSAVGIFT:</strong> Professor ved Handelshøgskolen i Bergen Hans Jarle Kind. Foto: NHH
HUSSTANDSAVGIFT: Professor ved Handelshøgskolen i Bergen Hans Jarle Kind. Foto: NHH Vis mer

- En husstandsavgift være den mest stabile varianten. Det vil være vanskeligere for en regjering å kutte i denne enn i en eventuell øremerket skatt eller personskatt, sier Hans Jarle Kind, professor ved Handelshøgskolen i Bergen.

Avstand mellom politikere og NRK

Kind mener det er riktig av regjeringen å bytte ut lisensordningen med en ny løsning fordi det i dag er mange som slipper unna avgiften.

- Det er viktig å sikre en trygg og stabil finansiering av NRK, og at NRK i størst mulig grad er sikret uavhengighet fra politikere slik at de har stor tillit i hele befolkningen. Det vil redusere faren for at vi får et fragmentert medielandskap som i USA, hvor det virker som om ingen av mediebedriftene nyter allmen tillit. Tilhengere av Trump stolte ikke på «mainstream media» som New York Times, og de på den andre siden av den politiske skalaen, stolte ikke på Fox News, sier Kind.

Han understreker at de positive egenskapene ved en husstandsavgift er at den skaper en større avstand mellom politikere og NRK, og at den gir større stabilitet. Denne vil heller ikke variere på lik linje med en skatt, som følger konjunkturene.

- Må tåle kutt

- Det beste ville være om NRK blir finansiert via skatteseddelen. Slik at alle betaler utifra hvor mye de tjener, sier Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøgskolen i Trondheim.

Han mener det vil være den enkleste løsningen dersom NRK finansieres via Statsbudsjettet.

- Da må vi leve med at en eventuell regjering kan kutte i hvor stor del som tildeles kringkastingen. Slik er det å leve i et demokrati, sier Solberg.

Han mener likevel at de er en svært viktig rolle NRK har.

- NRK er vårt viktigste medieselskap og de må bruke resursene sine effektivt. Vise dybde, og tilby noe annet en de kommersielle aktørene gjør, sier Solberg.

Vil ha finansiering over statsbudsjettet

Ib Thomsen, kulturpolitisk talsperson i Frp, er i mot den foreslåtte husstandsavgiften og mener den bare er en videreføring av dagens lisens. Frp ønsker heller ikke å gå inn for en lisensordning over skatteseddelen.

- Vi ønsker å fjerne lisensen og vil jobbe for finansiering over statsbudsjettet, sier han.

Med løsningen Thomsen ser for seg, vil ikke NRK se ut slik som allmennkringkasteren gjør i dag.

- Det er rett og rimelig med en allmennkringkaster som staten betaler for. Vi ønsker å finansiere én av NRKs kanaler, mens de andre tv-kanalene og radiokanalene kan være betalingskanaler, sier han.

I Europa

I Tyskland har de finansiert allmennkringkasting ved hjelp av en husstandsavgift siden 2013.

Den medfører at alle husstander må betale en avgift, uavhengig av hvor mange TV-apparater eller datamaskiner som finnes der.

I Finnland gikk de i samme år over fra TV-lisens til å betale en såkalt «Yleskatt». Denne skatten gjelder for alle finner over 18 år. Hvor mye de betaler, bestemmes ut fra hvor mye den enkelte tjener.

De som har en inntekt på under 7 500 euro (ca. 71 540 norske kroner) i året, slipper å betale medieskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer