IPAD-KRITISK: President Barack Obama er ingen utpreget fan av Apples iPad. Nå advarer han mot den populære dingsen, i tillegg til spillkonsoller. Foto: REUTERS/Natalie Behring
IPAD-KRITISK: President Barack Obama er ingen utpreget fan av Apples iPad. Nå advarer han mot den populære dingsen, i tillegg til spillkonsoller. Foto: REUTERS/Natalie BehringVis mer

Mener iPad er en trussel mot demokratiet

Barack Obama ut mot Apple.

||| NEW YORK (Dagbladet): Han er kjent for å ha med seg Blackberry-telefonen sin overalt, og for å ha revolusjonert bruken av sosiale medier i presidentvalgkampen.

Men da Barack Obama søndag talte til 1100 avgangsstudenter på Hampton University i Virginia, erklærte han nesten krig mot ny teknologi.

- Med iPoder og iPader og Xbox og Playstation, alle ting jeg ikke aner hvordan fungerer, blir informasjon en distraksjon og en avledning, en form for underholdning i stedet for et nyttig instrument, sa presidenten til studentene.

- Alt dette legger ikke bare press på dere, det legger press på landet vårt og på demokratiet.

Ikke enig med JensDet er ikke mer enn noen uker siden bildet av vår egen Jens Stoltenberg og hans nye iPad gikk verden rundt.

Da statsministeren satt askefast på flyplassen i New York, brukte han ventetiden til å leke med iPaden sin, og han brukte store ord da Dagbladet snakket med ham neste dag.

- Livet mitt kommer til å bli mye enklere med denne dingsen, sa Stoltenberg fornøyd.

IPAD-FAN: Statsminister Jens Stoltenberg var svært begeistret for iPaden han kjøpte seg da han satt askefast i New York tidligere i år. Foto: Ap/Scanpix
IPAD-FAN: Statsminister Jens Stoltenberg var svært begeistret for iPaden han kjøpte seg da han satt askefast i New York tidligere i år. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Hans amerikanske kollega, som tidligere har delt hva han har på iPoden sin med musikkbladet Rolling Stone og som ble oppfattet som en teknologivennlig fyr, er tydeligvis ikke enig.

Søndag var han opptatt av å fortelle studenter som knapt har levd i en verden uten datamaskiner hvordan de kan klare seg i det iPad-infiserte samfunnet.

- Vi klarer ikke å stoppe disse endringene, men vi kan tilpasse oss dem. Og utdanning er det som tillater oss å gjøre det. Det kan forberede dere på tidens utfordringer, slik det har gjort for tidligere generasjoner, sa Obama.

- Har erfaring selvPresidenten innrømmet imidlertid at han snakket vel så mye om seg selv og sin egen situasjon da han advarte studentene mot alt de leser på sosiale medier og blogger.

- Dere vokser opp i en alder med et mediemiljø som 24 timer i døgnet bombarderer oss med innhold og eksponerer oss for alle mulige slags argumenter, blant dem en del som ikke scorer høyt på sannhetsbarometeret.

- Med så mange stemmer som kjemper om oppmerksomhet på blogger, kabel-tv og radio kan det iblant være vanskelig å vite hva man skal tro på, å finne ut hvem som forteller sannheten og hvem som ikke gjør det, sa han.

- La oss innrømme det — til og med noen av de villeste påstandene blir trodd på. Jeg har hatt en del erfaring med det selv.

POPULÆR DINGS: Det nye lesebrettet iPad er raskt blitt en hit blant teknofile, men er ennå ikke i salg i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
POPULÆR DINGS: Det nye lesebrettet iPad er raskt blitt en hit blant teknofile, men er ennå ikke i salg i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer