Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener Jarle Andhøy risper opp gamle sår

Pårørende til en av de omkomne i Berserk-forliset misliker at det kommer nok en tv-serie om det som skjedde.

TILBAKE TIL ÅSTEDET: For to år siden reiste Jarle Andhøy tilbake til stedet der «Berserk» forsvant i 2011. Nå blir jakten på den forliste båten tv-serie på TVNorge. FOTO: WILDVIKINGS.COM / TVNorge
TILBAKE TIL ÅSTEDET: For to år siden reiste Jarle Andhøy tilbake til stedet der «Berserk» forsvant i 2011. Nå blir jakten på den forliste båten tv-serie på TVNorge. FOTO: WILDVIKINGS.COM / TVNorge Vis mer

(Dagbladet): Neste års programmeny på TVNorge omfatter en ny Jarle Andhøy-serie om «Berserk»-forliset i Antarktis i 2011, offentliggjorde kanalen i dag.

«Jakten på Berserk» følger Andhøys reise tilbake til ulykkesstedet i 2012, og hans bestrebelser på å avdekke hva som egentlig skjedde da båten gikk ned med tre besetningsmedlemmer i en orkan, mens Andhøy og Samuel Messie var på isen i terrengmotorsykler og kom seg i sikkerhet på en forskningsbase.

Ny oppmerksomhet Moren til en av de avdøde, Tom Gisle Bellika (36), sier hun som pårørende synes det er fælt at forliset nok en gang blir tv-serie.

- Sorgen vil jeg alltid bære med meg. Men det er som om det blir rispet i et sår når forliset kommer opp igjen og får ny oppmerksomhet, tre år etter at det skjedde, sier Signhild Elvedal Nerhus til Dagbladet.

Hun synes likevel det er bra at Andhøy forsøker å finne ut hva som skjedde.

Tviler på at hun får svar Eventyreren og tv-kjendisen har tidligere anklaget norske og newzealandske polarmyndigheter for å være mer opptatt av ekspedisjonens lovlighet enn sikkerhet. Han mistenker at «Berserk» ble tvunget ut av en sikker havn og mener båten hadde klart seg hvis den hadde fått ligge.

Norsk Polarinstitutt har avvist at de har gjort noe som berører denne siden av saken, og at de sitter på informasjon som viser at de har gjort noe som kunne hatt påvirkning på det utfallet.

- Jeg skulle også gjerne visst sannheten. Er det slik at kystvakta der nede skjuler informasjon som bør komme ut, er det forferdelig. Men jeg tviler på at vi noensinne får endelige svar i denne saken, sier Nerhus.

Sammen med familien til den omkomne sørafrikaneren på «Berserk», Leonard J. Banks, gikk hun i 2012 rettens vei for å stoppe tv-serien om den ulykksalige ekspedisjonen. TVNorge vant imidlertid fram både i tingretten og lagmannsretten.

- Jeg ønsker ikke at noen skal tjene penger på min sønns død, sa Cherie Banks til VG da.

Har informert I dag ønsker ikke Banks-familien å kommentere det at det kommer nok en tv-serie.

LETTE ETTER SVAR: F.v. Jarle Andhøy, Sergej Smirnov, Busby Noble, Manuel Hernández og Samuel Massie i Antarktis i 2012. FOTO: WILDVIKINGS.COM / TVNorge
LETTE ETTER SVAR: F.v. Jarle Andhøy, Sergej Smirnov, Busby Noble, Manuel Hernández og Samuel Massie i Antarktis i 2012. FOTO: WILDVIKINGS.COM / TVNorge Vis mer

Familien til Robert Skaanes har hatt kontakt med Jarle både før og etter forliset og setter pris på å kunne snakke med han om gode og triste tanker, sier lillesøsteren, Mari Ann Skaanes Kaltenborn.

- Det at broren min skal vises på skjermen igjen tre år etter forliset, synes jeg er fint. Selvsagt er det vonde følelser som blusser opp, men slik vil det alltid være, og da mener jeg at det alt i alt er positivt å minnes på det som har skjedd. Vi synes det er interessant å se de fantastiske bildene fra det som Robert opplevde til siste slutt. Vi er jo stolte av ham, sier hun.

Jarle Andhøy fortalte Dagbladet på TVNorges vårlansering i dag at de pårørende er informert om den nye serien.

- Vi har informert de pårørende, og snakket med dem vi har en normal dialog med. Vi har respektert dem som ikke ønsker å ha kontakt, men vi har gitt informasjon, sier Andhøy.

Han ble bøtlagt for å ha reist tilbake Antarktis i 2012 uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt, forsikring eller garanti. Andhøy anket bota, men den ble opprettholdt av Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

Egne øyne I forbindelse med rettssaken mener Andhøy det har kommet fram ny dokumentasjon på hva som har skjedd.

- Alt som er nytt kommer fra rettsaken og dokumentasjon som har fått nå de siste par månedene. Opptakene er fra både 2011, 2012 og 2013, sier Andhøy.

- Hvorfor ville dere tv av dette?

- Hele vår ekspedisjon i 2011 fikk veldig bred oppmerksomhet i tida etter ulykken. I den tida var jeg et stort spørsmålstegn som ikke visste hva som hadde foregått. Bildet som da kom fram var preget av et ulovlighetsfokus og et fokus på en manglende forsikring. Det som ikke ble fargelagt og kastet lys over, var de reelle omstendighetene rundt ulykken, sier Andhøy.

- De respektfulle spørsmålene man stiller seg når noen går bort, de forsvant helt. Det mener jeg er viktig å gjøre noe med, i respekt for de gutta som omkom.

Forståelse - Jeg har stor forståelse for at hun opplever dette som belastende, sier mediesjef Hanne McBride i TVNorge.

- Samtidig er det flere hensyn å ta. Flere av de pårørende støtter Jarles ønske om å finne ut av hva som har skjedd og belyse dette i den nye serien. «Berserk»-ekspedisjonen har skapt betydelig offentlig debatt og interesse, og vi mener at også denne historien fortjener å bli formidlet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media