UT OG RØVE: Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither er sjokkert etter å ha sett de Kasper, Jesper og Jonatan på Nationaltheatret. Tegning: Thorbjørn Egner
UT OG RØVE: Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither er sjokkert etter å ha sett de Kasper, Jesper og Jonatan på Nationaltheatret. Tegning: Thorbjørn EgnerVis mer

Mener kardemomme- loven minner om høyreekstrem retorikk

Teaterregissør fikk sjokk etter å ha sett Thorbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by».

Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither er sjokkert etter å ha sett røverne Kasper, Jesper og Jonatan på Nationaltheatret.

Hun mener Thorbjørn Egners kardemommelov minner om høyreekstrem retorikk. Jupither, som er aktuell med «Det flyvende barnet» på Nationaltheatret, mener Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» er direkte skadelig for barn. Hun stiller følgende spørsmål til det norske folk i en kronikk i Aftenposten:

- Er det ikke på tide, etter å ha latt Thorbjørn Egner leve i 100 år, å ta skrittet inn i 2000-tallet og begrave ham for alltid?

Regissøren tok med sin åtte år gamle sønn for å se forestillingen, som hun ikke kjente på forhånd. Sjokket var stort da hun oppdaget en pastellfarget landsby der alle var glade, mannssjåvinistiske røvere som kidnappet en kvinne som hushjelp og en suggererende papegøye av hunkjønn.

Professor i idéhistorie Trond Berg Eriksen tror Sofia Jupither mangler humoristisk sans. Han mener utspillet er typisk svensk.

- Hvorfor skulle vi ikke le av disse gammeldagse oppfatningene av kvinner og fremmede i dag? Hva skal vi da si om kvinnerollene i eventyrene? sier Berg Eriksen, som mener innvandringsdebatten i Sverige blir kneblet.

- Debatten kommer ikke fordi man er så livredd for ikke å ha de riktige meningene, sier han til Aftenposten.

(NTB)