Mener karikatur er antisemittisk

Morgenbladet-tegning skaper storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Odd Einar Dørum og Jahn Otto Johansen reagerer kraftig på en tegneseriestripe av Mette Hellenes, som viser en hasidisk jøde som skyter på alle som kommer i hans vei.

- Da jeg fikk se dette, trodde jeg ikke at jeg var i Norge i 2006, jeg følte meg hensatt til Hitler-Tyskland på 30- og 40-tallet. Det var en ren Stürmer-karikatur, sier Johansen.

- Antisemittisme

Hellenes\' tegning ble trykket i hennes faste spalte Kebbelife 11. august, men Johansen så den for første gang torsdag ettermiddag.

- Det er et skille mellom å karikere en israelsk soldat eller statsminister, og det å tegne en ortodoks jøde med skjegg, krøller, hatt og krokete nese. Dette er klassisk antisemittisme, nøyaktig slik det var i Stürmer (et tysk blad som fra 1923-1945 trykket antisemittiske tegninger, les mer), sier Johansen.

En opprørt Dørum hadde med seg en kopi av tegningen på Aschehougs hagefest. Han viste dem fram til mange av de andre festdeltakerne:

- Det var rystende å se denne tegningen i dag. Jeg gjenkjente noe jeg kjenner fra jeg var liten. Jeg er født i 1943, og dette minner meg om jødekarikaturer fra 30-tallet. Var det ett sted jeg ikke hadde ventet å finne dette, så er det en avis som Morgenbladet, som så til de grader vil vil være for kunnskap, almenndannelse og refleksjon, sier Dørum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer