Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener karikatur er antisemittisk

Morgenbladet-tegning skaper storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Odd Einar Dørum og Jahn Otto Johansen reagerer kraftig på en tegneseriestripe av Mette Hellenes, som viser en hasidisk jøde som skyter på alle som kommer i hans vei.

- Da jeg fikk se dette, trodde jeg ikke at jeg var i Norge i 2006, jeg følte meg hensatt til Hitler-Tyskland på 30- og 40-tallet. Det var en ren Stürmer-karikatur, sier Johansen.

- Antisemittisme

Hellenes\' tegning ble trykket i hennes faste spalte Kebbelife 11. august, men Johansen så den for første gang torsdag ettermiddag.

- Det er et skille mellom å karikere en israelsk soldat eller statsminister, og det å tegne en ortodoks jøde med skjegg, krøller, hatt og krokete nese. Dette er klassisk antisemittisme, nøyaktig slik det var i Stürmer (et tysk blad som fra 1923-1945 trykket antisemittiske tegninger, les mer), sier Johansen.

En opprørt Dørum hadde med seg en kopi av tegningen på Aschehougs hagefest. Han viste dem fram til mange av de andre festdeltakerne:

- Det var rystende å se denne tegningen i dag. Jeg gjenkjente noe jeg kjenner fra jeg var liten. Jeg er født i 1943, og dette minner meg om jødekarikaturer fra 30-tallet. Var det ett sted jeg ikke hadde ventet å finne dette, så er det en avis som Morgenbladet, som så til de grader vil vil være for kunnskap, almenndannelse og refleksjon, sier Dørum.

Johansen er enig:

PROVOSERER: Mette Hellenes tegning av en hasidisk jøde skaper blest. Foto: FAKSIMILE FRA MORGENBLADET
PROVOSERER: Mette Hellenes tegning av en hasidisk jøde skaper blest. Foto: FAKSIMILE FRA MORGENBLADET Vis mer

- Man kan godt trykke skarpe karikaturer, men ingen anstendig norsk avis ville trykket noe slikt nazi-preget, mener Johansen.

De er ikke alene om kritikken. I et debattinnlegg i Morgenbladet 18. august kritiserer Nils Torvald Østerbø tegningen. Han mener Hellenes\' budskap virker utvetydig:

- Hellenes\' hovedperson er en karikert generisk «jøde», skriver han, og mener tegningen hører hjemme i søpla.

- Ufyselig

Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen mener tegningene må ses i sammenheng med Hellenes\' kunstneriske stil:

- Mette Hellenes tegner seg selv som en feit dame med fett hår og hengepupper, Trond Giske som en kjendiskåt populist og Erna Solberg som løper rundt og bæsjer på trappene til den rødgrønne regjeringen. Hun portretterer folk som totalt ufordragelige. Dette er hennes uttrykk, og man må se tegningen i den konteksten, sier van der Hagen til Dagbladet.no.

- Helt isolert sett kan jeg forstå at det tegningen er støtende og krenkende. For den er jo det, den er ufyselig. Den står i stil med alle Hellenes portretterer, og slik sett blir den enn karikatur av karikaturen, mener han.

Han var til stede på Aschehougs hagefest uten å bli konfrontert med kritikken fra Dørum og Johannesen, men har tidligere svart på Østerbøs leserinnlegg i Morgenbladet:

image: Mener karikatur er antisemittisk

- Konflikten i Midtøsten handler ikke om jøder. Den handler heller ikke om jødene i Israel. Den handler om israelsk politikk og militære maktovergrep. Det siste Morgenbladet ønsker er å bli assosiert med jødekarikaturene fra 30-tallet.

Uakseptabelt

- Hvor vi som avis står i dette, kan det ikke være noen tvil om, det har vi gjort rede for blant annet i lederartikkelen samme uke som tegneserien sto, utfyller van der Hagen til Dagbladet.no.

I lederartikkelen skrev han blant annet:

- [Gaarders kronikk] kan også leses som en påstand om at situasjonen i Midtøsten er jødenes feil, fordi det er noe feil med det jødiske folk som sådan. Den siste tolkningen sender debatten rett ut i skyttergravene. Det staten Israel foretar seg i Midtøsten er uakseptabelt, men det er ikke spesielt uakseptabelt fordi denne staten er befolket av jøder.

Mette Hellenes vil ikke kommentere saken, men viser til Alf van der Hagens artikkel om tegningen.

«STYGG» STIL: Mette Hellenes får skarpe reaksjoner på karikaturen sin av en hasidisk jøde, som sto på trykk 11. august.
MÅ SES I SAMMENHENG: Redaktør i Morgenbladet, Alf van der Hagen, sier Mette Hellenes\' tegninger må ses i sammenheng med hennes stil.
SKUFFET: - Dette er ren, klassisk antisemittisme, og det fra et kulturorgan, sier Jahn Otto Johansen indignert.
SJOKKERT: - Jeg kan ikke komme på å ha opplevd lignene tidligere i mitt liv, sa Odd Einar Dørum, som benyttet Aschehougs hagefest til å vise fram karikaturen til professor i nordisk litteratur, Vigdis Ystad, og Jahn Otto Johansen.