Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener krabbekoking er dyreplageri

Men føler de smerte?

(Dagbladet.no): Aftenpostens matskribent Yngve Ekern beskrev i fjor hvordan barnas småkrabber blir kokt levende i en reportasje kalt «Full gass i krabbefeltet». Med 12 campingferierende barn som tilskuere klubber han ned krabbene og slenger dem halvt levende ned i gryta.

På bakgrunn av den har dyrevernorganisasjonen Noah nå anmeldt Ekern til Konfliktrådet.

- Å vise hvordan man koker dyr levende er å oppfordre til lovbrudd. Krabber er også omfattet av dyrevernloven, og dyr skal ikke utsettes for lidelser, sier Siri Martinsen, leder i Noah, til fagbladet Journalisten.

Hun mener myndighetene må sette grenser for hvordan dyr skal behandles, men kan ikke gi noen alternativ oppskrift på krabbekoking. Det er ikke Noahs jobb, sier hun.

Kløyves i to

Noah er ikke de første som reagerer Ekerns reportasje. En uke etter at «Full gass i krabbefeltet» sto på trykk, svarte Veterinærinstituttet:

- Barnas avsky ved synet av krabbene som kravlet rundt i glohet olje, avfeies som fremmedgjorthet. Selv om vitenskapen ikke med sikkerhet kan si at krabber og andre krepsdyr føler smerte, lar norsk dyrevernlov tvilen komme dyret til gode, og inkluderer krepsdyr blant de dyr som gis beskyttelse. (...) Loven pålegger oss å behandle dyr godt, og ta forholdsregler slik at de ikke lider unødvendig, heller ikke ved avliving, skrev instituttets ansatte Noah Tore Håstein, Vonne Lund og Cecilie Mejdell i avisa.

De kommer ikke med en mer human krabbeoppskrift enn Ekerns, og selv ikke Stein Martinsen ved Havforskningsinstituttet kan hjelpe til:

FØLER DEN SMERTE? Det mener Noah og Veterinærinstituttet. Og det skal Mattilsynet nå finne ut av. Foto: METTE RANDEM
FØLER DEN SMERTE? Det mener Noah og Veterinærinstituttet. Og det skal Mattilsynet nå finne ut av. Foto: METTE RANDEM Vis mer

- Det er vanskelig å ta livet av skjelldyr på andre måter enn å koke dem. Jeg vet noen kløyver hummere i to, men de har en bitte liten hjerne som det ikke er så enkelt å treffe, sier Martinsen til Aftenposten i dag. Han forteller at han selv bedøver krabbene i kaldt vann før han - som Ekern - slenger dem i gryta.

Også Dagbladets matskribent Andreas Viestad har inkludert koking i sin oppskrift på krabbemat:

- Krabbene møter sitt endelikt i gryta. I noen sekunder er det fortvilet kravling og knusing av tynne krabbebein, før det blir helt stille. Og så blir huset fylt med lukta av den kokende skalldyrkraften, skrev han i sin reportasje «Lære å krabbe» i 2004.

Føler de smerte?

Oppskrifter er også Ekerns jobb, og 19. august i fjor gjorde han den altså med innlevelse og saltsprut og krabbegørr. Mandag vil han møte opp i Konfliktrådet, litt molefunken for å bli anklaget for dyremishandling.

- Jeg sympatiserer jo med bevegelsen. En grunn til at det er stas å skrive matstoff er jo å ha respekt for råvarene, også selvsagt inkludert dyr, sier Ekern.

Han er opptatt av at dyr skal behandles bra, også fordi det gjør smaken på kjøttet bedre, men sier seg mer bekymret for pinte purker enn kokte krabber. Samtidig mener han det er viktig at barn lærer hvor maten kommer fra - og hvordan den tilberedes. Noe han også skrev i den fryktede reportasjen:

«Det var på tide å gi full gass i krabbefeltet, lære barna å utnytte havets ressurser på riktig måte. (...) Det er viktig at den oppvoksende slekt får innblikk i livets realiteter. Spis eller bli spist. All mat kommer ikke fra kjøledisken. Nemlig.»

- Jeg ser fram til å høre en alternativ måte å koke krabber på, for tradisjonelt kokes krabber levende, sier Ekern til Journalisten.

Det er ikke sikkert han må vente så lenge: Ifølge Aftenposten setter Mattilsynet nå ned en komité som skal finne svaret på hva krabbene føler.

ANMELDTE MATSKRIBENT: Siri Martinsen, leder i dyrevernorganisasjonen Noah, mener Yngve Ekern drev med dyreplageri da han kokte krabber i fjor sommer.
FANGET SMÅKRABBER: Emil Odden (7) og Joakim Hagen (10) fanget krabber for tre somre siden. Det var slike krabber Yngve Ekern slengte levende i gryta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media