<strong>FARLIG MESTERVERK:</strong> Sandro Botticellis maleri «Venus' fødsel» fra 1486 har ifølge direktør Eike Schmidt ved Uffizi-galleriet forsårsaket uforklarlige medisinske problemer for en rekke museumsgjester.
FARLIG MESTERVERK: Sandro Botticellis maleri «Venus' fødsel» fra 1486 har ifølge direktør Eike Schmidt ved Uffizi-galleriet forsårsaket uforklarlige medisinske problemer for en rekke museumsgjester. Vis mer

Kunst

Mener maleriet gir hjerteinfarkt, epileptiske anfall og mystiske besvimelser

En 70 år gammel mann skal ha blitt rammet av det mystiske Stendhal-syndromet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen preges mer av kunsten enn andre.

En 70 år gammel mann ble lørdag rammet av et akutt illebefinnende i Uffizi-galleriet i Firenze, Italia. Det er uklart om det dreide seg om en hjertestans eller et hjerteinfarkt. Heldigvis for mannen var en gruppe kardiologer også på besøk i galleriet, og behandlet ham på stedet. Dette melder The Times.

Etter sigende er det verken rødt kjøtt eller sigaretter som forårsaket anfallet. Tvert imot kan vi ifølge avisa skylde på renessansemaleren Sandro Botticelli, og maleriet hans «Venus' fødsel» fra 1486.

Mystisk syndrom

Mannen antas å ha blitt rammet av Stendhals syndrom, også kjent som Firenze-syndromet. Tilstanden (som ikke anerkjennes av medisinske diagnosesystemer som DSM-5 og ICD-10) kjennetegnes ved svimmelhet, besvimelser, hallusinasjoner og i verste fall hjerteinfarkt ved synet av «overveldende skjønnhet».

Syndromet ble først beskrevet av den franske forfatteren Henri Beyles, kjent under pseudonymet Stendhal. I boka «Rome, Naples et Florence» fra 1817, skriver han at han opplevde hjerteklapp og svimmelhet ved synet av kunstverket «Basilica di Santa Croce» i Firenze.

- Hjertet slo vilt

Beyles beskriver samtidig å ha opplevd «en slags ekstase» etter å ha sett kunstverkets «sublime skjønnhet».

- Hjertet mitt slo vilt, livet forsvant ut av meg. Jeg var redd for at jeg kom til å falle hvis jeg tok et skritt, skriver han i boka, ifølge The Daily Mail.

Selve diagnosen ble seinere introdusert av den italienske psykiateren Graziella Magherini i utgivelsen «La sindrome di Stendhal». Her beskriver han 106 tilfeller hvor turister i Firenze opplevde «affektforstyrrelser forårsaket av florentinsk kunst».

Turistene, som alle fikk akutt behandling, skal ha blitt rammet på forskjellige gallerier og museer i den italienske byen. Symptomene deres inkluderte svimmelhet, hjertebank, utmattelse og hallusinasjoner. I de mest alvorlige tilfellene var pasientene usikre på hvem de var.

Dr. Magherini mente turistene var blitt rammet av Stendhal-syndromet, og identifiserte «en påvirkelig personlighet og stress knyttet til reiser» som faktorer som gjorde dem spesielt utsatte.

Alle kunne derimot rammes av syndromet, mente han, «i møte med en by som Firenze, hjemsøkt av død, spøkelser og historisk perspektiv».

Kjent for legene

70-åringen som skal ha blitt rammet, ble innlagt på Careggi sykehus i Firenze. Her er legene etter sigende kjent med det bisarre syndromet, og vet hvordan de behandler det.

Direktør Eike Schmidt ved Uffizi galleri opplyser til The Daily Mail at hendelsen ikke er det første tilfellet av Stendhal-syndromet de har opplevd.

- Det skjer, spesielt foran mesterverker som Botticelli, og Caravaggios «Medusa», sier han.

Han forteller videre at en besøkende besvimte foran sistnevnte tidligere i år, og at en tredje museumsgjest ble rammet av et epileptisk anfall foran Botticellis «Primavera» i 2016.

- Dette er beviset: kunst påvirker virkeligheten, sier han. Han legger til at han tidligere har jobbet ved amerikanske gallerier, men at syndromet ser ut til å være eksklusivt for Firenze.

Syk av renessansekunst

Skal vi tro Dr. Magherini, har Schmidt helt rett. Han trodde nemlig italienske byer hadde en overvekt av tilfeller på grunn av all renessansekunsten.

Denne anså han som den vakreste og samtidig «mest forstyrrende» kunsten, og han trodde den kunne få mottakelige individer til å komme i kontakt med vanskelige minner.

Et tilsvarende syndrom ble beskrevet av leger ved Kfar Shaul Mental Health Centre i Jerusalem i 2000. «Jerusalem-syndromet» har tilsvarende symptomer, men forårsakes av en overveldende opplevelse av «den hellige, historiske og himmelske byen».

Tilfeldigvis ser tilfellene av denne tilstanden ut til å overlappe med diagnoser som borderline personlighetsforstyrrelse og psykoselidelser, som i motsetning til både Jerusalem- og Stendhal-syndromet er anerkjent av diagnosesystemene DSM-5 og ICD-10.

Journalisten Louis Inturrisi hadde sin egen teori om Stendhal-syndromet. Han trodde årsaken simpelthen lå i at folk dro på ferie med en altfor tettpakket timeplan, og ble utslitt i forsøket på å få med seg all kulturen i Firenze.

- I fravær av en sikker kur, anbefaler jeg sengehvile (med fjernkontrollen tilgjengelig), masse lettbrus (uten koffein) og bare vegger, skrev han i The New York Times i 1996.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer