Mener Mammut-salget blir stadig dårligere

Selv om salget inneholder 700 titler.

(Dagbladet.no): Ann-Mari Volden synes Mammut-salget blir stadig dårligere.

Hun er butikksjef for ARK Bokhandel i Storgata i Oslo, der salget startet klokka 8 mandag morgen.

- Det er mange titler som kommer på salget år etter år. Dostovjevski, for eksempel, er en gjenganger, sier hun til Dagbladet.no.

Større bredde

- Men det er alltid noen godbiter som gjør det verdt å gå innom, modererer hun, og peker på Lars Saabye Christensens «Halvbroren» og «Arsenikktårnet» av Anne B. Ragde.

På Norli bokhandel i Universitetsgata i Oslo er det også tettere blant bokkjøperne og temperaturen høyere enn på ARK i Storgata.

- Jeg er absolutt ikke enig i at utvalget har blitt kjedeligere, sier markedssjef Per Erik Olsen til Dagbladet.no.

- Jeg synes det er en større bredde, og vi har solgt mye av det vi ikke regnet med vi ville selge.

De har hatt rekordmange internettbestillinger, og noen titler er de allerede tomme for.

- Sånn som denne, «Norge. Norway. Norwegen». Hvem hadde trodd at den ville selge masse?, spør Olsen retorisk.

Barnebøker selger

Olsen tror Mammut-salget inneholder stadig færre «uselgelige» titler.

- Hva slags titler er det?

- Sånn som boka om Keiko. Jeg tror ikke så mange er interessert i den, sier Olsen med et smil.

Norli selger alltid mange faktabøker for barn. I år er det særlig en faktabok om islam og «Jødenes tro og kultur» som selger.

- Den var fort borte, den, sier Kari Grimnes, seksjonsleder i avdelingen for filosofi og religion. Hun mener det er en del av bølgen etter Muhammed-striden, der folk søker kunnskap om religion. Som Dagbladet.no har skrevet tidligere, selger særlig Koranen godt for tida.

Tilbake på ARK i Storgata går særlig barnebøkene unna, og butikksjef Ann-Mari Volden tror folk kjøper dem som bursdags- og julegaver. Mange har bestilt titler på forhånd, enter over nettet eller ved å levere inn sistesida i Mammut-avisa.

- De mest bokbevisste bestiller på forhånd. De vil sikre seg, mener Volden.

Pris avgjør

Kine Landmark (19) og Lars Gunnar Nordheim (21) er innom ARK i Storgata i Oslo. Hun er glad i krim, han ser etter kokebøker, og begge er prisbevisste.

- Men hundre kroner er greit, mener de.

Kine Landmark har funnet fram til tsunamiboka «Men mamma kom ikke hjem», mens han kikker i «Trugstad gård. Mat, vin og landliv».

Vi snakker også med høygravide Anette Kristiansen (26) som leter etter god krim. Hun er ikke imponert over Mammut-salget.

- Men nå ser jeg jo på bøkene til 29 kroner, da, sier hun. Hun ender med å kjøpe «Den siste dansen» av Jan Mehlum og Kjell Ola Dahls «Lille tambur».

- Hvorfor akkurat de forfatterne?

- Jeg har lest et par bøker av dem før og vet at de skriver bra, sier hun.

Reddes fra bålet

700 titler inngår i årets Mammut-salg. Dermed blir det håpløst å lage en guide til årets bøker, særlig fordi du selv kan søke deg fram i mammutkatalogen.

- Hvis bøkene ikke kan selges innen relativt kort tid etter at de er blitt produsert, blir de rett og slett kremert - eller makulert, kommenterer Fredrik Wandrup.

Selger ikke bokhandlene nok av Bridget Jones-pocketene til 39 kroner, eller «Ringenes herre»-bøkene til 78 kroner, kan altså bokbålet bli Miss Jones\' skjebne.

På grunn av forhåndsbestillinger har Haugen Bok allerede en bestselgerliste fra Mammut-salget. Per Egil Hegges «Heng ham, ikke vent til jeg kommer» ligger på topp, fulgt av «Penisatlas» av Esben Esther Pirelli Benestad.

Kåre Willochs «Utfordringer» og Wilbur Smiths «Blå horisont» er også på Mammut-toppen hos Haugen Bok, skriver Bok og Samfunn.

DÅRLIGERE UTVALG: Det synes butikksjef for ARK i Storgata, Ann-Mari Volden. Selv ville hun kjøpt barnebøker, Dag Solstad-pocket til 29 kroner, boka om A-ha, «The Swing of Things» og kokeboka «Trugstad gård». Alle foto: Maria Børja
FINE BILDER: Kine Landmark og Lars Gunnar Nordheim kom innom ARK i Storgata da de så reklamen. Kokebøker med fine bilder frister særlig ham.
BILLIG KRIM: Mange kriminalromaner selges til 29 kroner.