Mener mediene har Obamamani

- Men bedre i Norge, mener McCain-supporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På kommentar- og lederplass er stadig flere stemmer kritiske til det de oppfatter som en enveiskjøring fra pressens side i Barack Obamas favør de siste ukene.

Anerkjente Pew Research Center og The Project for Excellence in Journalism har i nylige studier kommet fram til at mediene har beveget seg mot venstre, og også i Norge har det oppstått murring om medienes Obamamani.

Jan Arild Snoen er journalist i det konservative tidsskriftet Minerva, og støtter McCain i nattens valg. Han mener at norske medier har vært flinke til å balansere bildet.

- Uten å frikjenne mediene helt vil jeg si at dekningen i Norge i år har vært bedre enn forventet. Man har vært flink til å trekke inn stemmer som lener seg mot høyre. Men de norske avisene reflekterer det store medier i USA dekker, så skjevheten som finnes der reflekteres her. I tillegg kommer at alle norske journalister ville ha stemt for Obama - om man ikke regner med sånne som meg.

Mer kritikk kommer

Den anerkjente journalisten Michael Malone utløste i forrige uke et skred av reaksjoner da han på kommentarplass i ABC News kritiserte årets valgkampdekning som den mest partiske han kan huske. Der skrev han blant annet at «De tradisjonelle mediene spiller et farlig spill - med leserne, med grunnloven, og med sin egen skjebne. Partiskheten i avisene og tv-dekningen i dette valget er ikke bare oppsiktsvekkende, den er forkastelig.»

Snoen mener selvkritikken som kommer nå er starten på en mer balansert dekning.

- Jeg tror dette er en opptakt til det som skjer når Obama sannsynligvis vinner valget. Da vil pressen innta en mer kritisk holdning, og mange ser nok på det som har skjedd som en kroningsseremoni.

<strong><b>ENSPORET:</strong></b> Stadig flere kommentatorer, også på venstresiden, mener amerikanske medier har sett seg blinde på Barack Obamas karisma i årets valgkamp. Norske McCain-tilhengere mener at de norske avisene har overrasket positivt. Foto: SCANPIX / REUTERS / JASON REED
ENSPORET: Stadig flere kommentatorer, også på venstresiden, mener amerikanske medier har sett seg blinde på Barack Obamas karisma i årets valgkamp. Norske McCain-tilhengere mener at de norske avisene har overrasket positivt. Foto: SCANPIX / REUTERS / JASON REED Vis mer

- Tror du media vil grave opp mer om Obamas politiske fortid når glansen forsvinner?

- Media har i liten grad gått inn i historien om hvordan han for eksempel kom seg opp i politikken i Chicago, men det kommer de heller ikke til å gjøre, og det tror jeg er fordi enhver kritikk kan forstås som rasistisk. Det har skapt en kokong som går helt inn i McCains valgkamp. Media vil ikke kritisere Obamas pastor Jeremiah Wright, for eksempel. Det vi kommer til å få se framover er den direkte politiske kritikken.

- The Sun verdig

Høyreblogger og programleder Heidi Nordby Lunde (også kjent som VamPus), er i likhet med Snoen positivt overrasket over norske mediers dekning.

- Det er selvsagt veldig klassisk at norske journalister som drar til USA forsøker å finne bondetampene som støtter republikanerne og den intellektuelle i New York som støtter demokratene. Men de norske mediene har i år også trukket fram andre stemmer.

Hun trekker likevel fram eksempler på det hun mener er usaklig dekning, for eksempel i forbindelse med visepresidentkandidat Sarah Palin.

- Jeg var imponert over Dagbladets førsteside, hvor man slo opp fyllekjøring, utroskap, barn utenfor ekteskap, og hvor man inne i avisa fikk vite at fyllekjøringen var 20 år gammel, påstanden om utroskap var dårlig fundert og barnet utenom ekteskap gjaldt Palins datter. Det var en forside The Sun verdig.

Mener mediene har Obamamani
LITE STØTTE I MEDIA? John McCain.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer