NY BOK: Erling Kagge har satt sammen en bok med et utvalg av Nansens egne tekster, samt skrevet et lengre, innledende forord. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NY BOK: Erling Kagge har satt sammen en bok med et utvalg av Nansens egne tekster, samt skrevet et lengre, innledende forord. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Mener Nansen ble nazi-manipulert

I en bokutgivelse fra 1942, var Nansens Hitler-kritikk redigert bort. Dette kan ha skapt inntrykket at Nansen ville blitt nazist hadde han fått oppleve krigen.

Polfarer, advokat og forlegger Erling Kagge har satt sammen en samling av Fridtjof Nansens egne tekster — og har i den forbindelse skrevet et lengre, innledende forord. Der tar han et oppgjør med spekulasjonene om at Nansen ville blitt en støttespiller for okkupasjonsmakten, hadde han levd lenge nok til å oppleve krigen.

I samlingen «Nansens Røst — artikler og taler av Fridtof Nansen» utgitt i 1942, er Nansens kritikk mot Hitler og hans støttespillere redigert bort. Boka er fremdeles en bestselger i landets antikvariater, sier Kagge.

- Det var en farget redigering, som fjernet kritikk Nansen kom med allerede i 1925. Kanskje er andre ting også fjernet, det har jeg ikke fått undersøkt, sier Erling Kagge.

Stor skade
Boka var redigert av professor A.H. Winsnes, som seinere ble kjent som motstandsmann. Kagge spekulerer i om Winsnes fjernet referansene i henhold til okkupasjonsmaktens ønsker. Heller ikke etter krigen gjorde Winsnes noe for å rette opp i feilen, skriver Kagge i forordet.

- Uansett har det gjort stor skade, sier Kagge og legger til:

- Det er helt i orden å si i Norge i dag at det er godt Nansen ikke fikk oppleve krigen. Når man leser det Nansen selv har skrevet og kjenner deler av hans liv er det helt umulig å forestille seg at han ville kunne blitt noen støttespiller for nazistene.

- Det er trist at Nansen, som har betydd så mye for Norge, har fått et slik ettermæle, sier Kagge.

Symbol for motstandskampen
Han lanserer heller sin egen teori — at Nansen ville kunne ha blitt et symbol for motstandskampen hvis han levde så lenge.

- Det er en løs tanke, men den er ikke tatt ut av løse luften. Han kunne inntatt kong Haakons rolle i Norge. Nansen ville ikke ha forlatt landet under en okkupasjon. Det var under slike typer konflikter han blomstret, sier Kagge og fortsetter:

- Nansen ville vært en meget ubehagelig samlingspunkt, og kunne skapt store problemer for Quisling.