FOTOGRAFERT I STRYN: NRK publiserte to bilder av Justin Bieber tatt gjenn et vindu på et hotell i Stryn, tilsynelatende uten at BIeber selv var klar over det. Her er han på Telenor Arena. FOTO: Tord Litleskare / NTB Scanpix
FOTOGRAFERT I STRYN: NRK publiserte to bilder av Justin Bieber tatt gjenn et vindu på et hotell i Stryn, tilsynelatende uten at BIeber selv var klar over det. Her er han på Telenor Arena. FOTO: Tord Litleskare / NTB ScanpixVis mer

Justin Bieber i Norge

Mener NRK går over streken - publiserte «snikfoto» av Justin Bieber

Ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener NRK går over streken når de publiserer bilde tatt gjennom et vindu.

(Dagbladet): Denne helgen har Bieber-fans Norge rundt jaktet på superstjernen for å få et glimt av ham mens han var i Norge.

Fredag kunne Dagbladet avsløre at Justin Bieber valgte å bo på standeiendommen til mangemillionær Dag Høili på Nesøya i Asker.

Men han ble ikke der hele helgen. Søndag morgen startet Bieber dagen med å spise frokost på Stryn vertshus, før han reiste til Hjelle Hotell, skriver NRK. I artikkelen har NRK publisert to bilder av artisten, tatt gjennom vinduet. Det ser ut til at bildet er tatt med telelinse, uten at Bieber er klar over at han blir fotografert.

Dette får ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, til å reagere. Han mener NRK i dette tilfellet går over streken.

- Jeg skjønner at det er stor interesse for Justin Bieber og at han må finne seg i mye, men man har så mange bilder av Bieber at det å fotografere gjennom et vindu for å fange opp det som for han må være en privatsituasjon synes jeg er unødvendig og å gå over streken, sier han til Dagbladet.

Bør dokumentres på andre måter

Bodahl-Johansen mener det ikke har noe å si om Bieber befinner seg i et fellesområde på hotellet, eller om han er på sitt eget hotellrom. Dagbladet har snakket med NRK, som sier at Bieber var i matsalen da han ble fotografert.

Les tilsvar fra NRK lenger nede i artikkelen.

OVER STREKEN: Gunnar Bodahl-Johansen mener NRKs publisering av bildene av Bieber er unødvendig. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OVER STREKEN: Gunnar Bodahl-Johansen mener NRKs publisering av bildene av Bieber er unødvendig. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener dette er over streken uavhengig av hvor på hotellet Justin Bieber er når bildet blir tatt. Det bør være nok av andre måter å dokumentere at han har vært i Stryn. Det at han har vært på et hotellrom i Stryn synes jeg ikke legitimerer at man har publisert dette bildet, sier han.

Mener norsk presse er snille

I det store og hele synes han derimot norsk presse oppfører seg bra og tar hensyn i slike tilfeller. Han kommer på få lignende saker, men nevner at Dagbladet ble felt i Pressens Faglige Utvalg i 2002, for publisering av et bilde hvor kronprins Haakon og Mette-Marit kysset på kongeparets sommersted Mågerø.

- Jeg mente den gangen at det var snikfotografering som pressen kunne holde seg unna, men på en annen side var dette et historisk bilde. Det er ikke mye av slik fotografering som man ser i Norsk presse, sier han.

Selv om han mener NRK har gått for langt når de publiserte bildet av Bieber, mener han at NRK ikke nødvendigvis har brutt pressens etiske kjøreregler i «Vær Varsom-plakaten.

- Det finnes en grense mellom dårlig presseskikk og brudd på Vær Varsom-plakaten, sier Bodahl-Johansen.

- Kan se ut som han er klar over det

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier at dersom det skal være et brudd på god presseskikk, må det være et faktum at Justin Bieber ikke er klar over at han ble fotografert, og at han føler seg krenket.

- Det er vanskelig å se ut fra bildene om han er klar over at det er en fotograf der eller ei. På det ene bildet kan det se ut til at han er klar over at det er en fotograf der ute, men det er vanskelig å si, sier Stavrum til Dagbladet.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener at det er mindre utfordrende at Bieber fotograferes mot hans vilje når han er i matsalen, men mindre hotellet har stengt salen for at han skal være alene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener at det er mindre utfordrende at Bieber fotograferes mot hans vilje når han er i matsalen, men mindre hotellet har stengt salen for at han skal være alene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hun mener at det at bildet er tatt når Bieber var i matsalen, nok gjør en fotografering uten hans vitende mindre utfordrende, med mindre hotellet har stengt av matsalen fordi han skulle få være alene.

Stavrum legger til at norske medier ikke har for vane å ta bilde av folk inn i deres private sfære, og at pressen har klare etiske regler for det. Hun forklarer at siden dette er å betrakte som en skjult metode skal det bare benyttes når det er ting av stor samfunnsmessig betydning.

- Legitimt å stille spørsmål

Også Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener at NRKs bilde av Justin Bieber interessant å diskutere.

- Det er helt åpenbart at det er legitimt å stille spørsmål om man bør publisere dette bildet. Det er et par saker som har endt med fellelser i Pressens faglige utvalg, hvor personer har blitt fotografert uten at de er klar over det, sier Jensen.

Han mener det er tre variabler som er avgjørende når man skal vurdere om det er presseetisk forsvarlig å publisere et slikt bilde. Det første er om det er en person som selv søker oppmerksomhet. I tillegg må man vurdere hvordan bildene er tatt og hvor personen er fotografert. Om bildet kan være krenkende er også et moment.

- Han er på et fellesareal i dette hotellet. Han er ikke inne på et hotellrom. Bildet i seg selv er ikke spesielt krenkende, så gitt at det blir klaget inn til PFU vet jeg ikke om det blir felt, sier Jensen til Dagbladet.

NRK: - Et synspunkt å tenke over

Terje Gilleshammer, distriktsredaktør for NRK Sogn og Fjordane, uttaler til Dagbladet at bildebruken også ble diskutert innad i NRK.

- Vi publiserer vanligvis ikke slike bilder, men vi kom frem til at det var greit siden det er et bilde som er tatt i matsalen på Hjelle Hotel, og ikke på det mest private rommet der vi forstyrrer privatlivets fred. Det er også tatt i en uproblematisk setting, sier Gilleshammer.

Han forteller at fotografen også snakket med personen som tilrettela Justin Biebers besøk i Stryn, og at han fikk lov at tilretteleggeren til å stå der.

KONSERT: Justin Bieber holdt to konserter på Telenor Arena på Fornebu i helgen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONSERT: Justin Bieber holdt to konserter på Telenor Arena på Fornebu i helgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Var Justin Bieber selv klar over at han ble fotografert?

- Det er et godt spørsmål. Vi har ikke snakket med Bieber personlig, sier Gilleshammer.

På spørsmål om hva han tenker om kritikken fra presseetikkekspert Bodahl-Johansen, sier han at dette er en mann han har stor respekt for og at det er et synspunkt han skal tenke nøye over.

- Jeg tenker at bildet er innafor, i og med at vi ikke forstyrrer privatlivets fred når det er tatt i matsalen og arrangøren vet at vi er der. Men jeg mener også at dette er en diskusjon. Når Gunnar Bodahl-Johansen sier noe sånt er det noe vi skal tenke over, sier han.

FESTER I OSLO: Etter konserten i Telenor Arena dro Justin Bieber på et utested på Solli plass i Oslo. Video: Snapchat/ Andrea Vassbrekke / Inga Hanstveit / Dagbladet Vis mer