NORSK HÅP: Mørland og Debrah Scarlett på scenen i Wien, der de torsdag deltar i semifinalen og forhåpentlig avanserer til den store finalen lørdag. Men de to honoreres ikke for innsatsen. Foto: NTB Scanpix
NORSK HÅP: Mørland og Debrah Scarlett på scenen i Wien, der de torsdag deltar i semifinalen og forhåpentlig avanserer til den store finalen lørdag. Men de to honoreres ikke for innsatsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mener NRK utnytter MGP-artistene

Får ikke lønn for jobben.

(Dagbladet): Kjetil Mørland og Debrah Scarlett er forlengst på plass i Wien, der årets Eurovision Song Contest-finaler går av stabelen i dag, torsdag og lørdag. Både mat og drikke, reisekostnader og kostymer er dekket av NRK så lenge de to er med på melodikonkurransen.

Men de to får ikke lønn for de mange sceneprøvene, øvingsøktene, intervjuene, pressekonferansene, pr-jippoene og finaleopptredenene de er gjennom før de (forhåpentlig) reiser hjem til Norge som vinnere på søndag.

Det reagerer Norsk Artistforbund på. I et intervju med Aftenposten i dag sier leder Knut Aafløy at det er jevngodt med «å utnytte folk» å legge beslag på artister i opptil seks uker uten å gi dem lønn.

For de fleste deltakerne i den nasjonale finalen genererer heller ikke deltakelsen noen royalties av betydning.

NRK mener på sin side at så lenge deltakelsen er frivillig og de legger ned store ressurser i å fremme deltakernes bidrag og karriere, slik at bidragsyterne tjener på royalties og synlighet, er praksisen fair.

- Vi vet at markedsverdien til artistene stiger etter en deltakelse i MGP, så jeg er trygg på at alle kommer heldig ut av å være med på konkurransen, sier prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK, Stian Malme, til Aftenposten.

Både Mørland og fjorårets deltaker Carl Espen Thorbjørnsen sier til avisa at PR-verdien ved deltakelsen er det viktigste for dem.

Heller ikke deltakere i talentshow som «Idol» og «The Voice» mottar lønn for tida de bruker på programmene, etter det Dagbladet kjenner til.

I Sverige får imidlertid Eurovision-deltakeren 30 000 kroner i honorar for innsatsen, ifølge Aftenposten.