VIL LUKKE: Mette Yvonne Larsen vurderer fortløpende å begjære lukkede dører i Øygard-saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL LUKKE: Mette Yvonne Larsen vurderer fortløpende å begjære lukkede dører i Øygard-saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Mener Øygard må tåle åpne dører

Men Vågå-ordførerens advokat vurderer å kaste ut journalister som dekker overgrepssaken.

(Dagbladet): Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygards advokat har fått innført nye regler for pressen inne i tinghuset på Lillehammer. Intervjuer kan nå bare finne sted på merkede steder utenfor huset.

Advokat Mette Yvonne Larsen vurderer dessuten fortløpende å begjære lukkede dører i rettssaken, blant annet på grunn av løpende nettdekning som den Dagbladet driver i sitt nyhetsstudio.

- Personer som skal vitne har lest alt som er sagt, og dekningen gir et skjevt bilde og et bilde av saken som ikke er heldig, sier Larsen.

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord mener imidlertid at dørene til rettssalen bør holdes åpne.

- En åpen rett gjør at saken blir belyst best mulig. Et eksempel på viktigheten av åpen rett fikk vi før helga, da Arbeiderpartiet mente det var riktig av lokallaget i Vågå å uttrykke mistillit til Øygard på bakgrunn av det som var kommet fram, sier Beverfjord.

Restriktiv I forrige uke ble Øygard konfrontert med chatsamtaler han har hatt med den fornærmede jenta på Skype.

Selv om svært lite av den 80 sider lange chatdokumentasjonen er gjengitt i mediene, var meldinger som «orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg» nok til å overbevise Jens Stoltenberg om at Øygard burde gå av som ordfører i gudbrandsdalskommunen - uansett om han er skyldig i overgrep eller ikke.

- Dagbladet har en bevisst, restriktiv linje når det gjelder å beskrive detaljer i overgrepssaken. Men det er viktig å huske på at Øygard før rettssaken var mye fremme i mediene og fikk argumentere for sitt syn i saken. Det er den fornærmede jenta som i utgangspunktet ønsket at saken skulle gå for åpne dører, sier Beverfjord.

Offentlig interesse Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener også at dørene bør holdes åpne.

- Dette er en sak som er omfattet av betydelig offentlig interesse, der en ordfører som nyter stor tillit i bygda sitter på tiltalebenken og selv har vært ute i mediene og prosedert sin sak. Han kan ikke da kreve lukkede dører så snart det blir ubehagelig, sier Kokkvold.

- Mediene må kjenne sitt ansvar og følge Vær Varsom-plakaten som i alle andre saker. Men detaljrikdommen blir nødvendigvis større enn i andre saker, når Rune Øygard har kjørt saken på den måten han har gjort, sier Kokkvold.

Han synes ikke hensynet til vitnene er noe argument for å lukke rettssalen.

- Jeg har nok større tillit til vitnene enn det juristene ofte har. Skulle man følge dette argumentet, måtte man lukket enhver rettssak i Norge. En åpen rett er fundamentalt viktig for rettssikkerheten og tilliten til rettsapparatet, sier Kokkvold.

ØNSKER ÅPENHET: Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord sier Arbeiderpartiets reaksjon på Vågå-ordførerens Skype-samtaler er et eksempel på hvor viktig det er at avisene får dekke det som skjer i rettssalen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
ØNSKER ÅPENHET: Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord sier Arbeiderpartiets reaksjon på Vågå-ordførerens Skype-samtaler er et eksempel på hvor viktig det er at avisene får dekke det som skjer i rettssalen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer