Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener Raymond kopierer Fabian

Avgått kulturbyråd Hallstein Bjercke sier den nye rødgrønne kulturen i Oslo er kliss lik den gamle borgerlige politikken.

KOPIKLAGE: Raymond Johansen og hans venner i den nye byregjeringa i Oslo har kopiert den gamle borgerlige kulturpolitikken, sier avgått kulturbyråd Hallstein Bjercke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOPIKLAGE: Raymond Johansen og hans venner i den nye byregjeringa i Oslo har kopiert den gamle borgerlige kulturpolitikken, sier avgått kulturbyråd Hallstein Bjercke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka la det nye rødgrønne styret i Oslo fram den politiske plattformen som skal styre Oslo i de neste fire årene

Denne uka la den nye rødgrønne ledelsen i Oslo fram den politiske plattformen som skal styre hovedstaden de neste fire årene.

I det 64-sider lange dokumentet skisseres en rekke punkter som gjelder kulturbiten av Oslo-politikken. Blant annet lover Raymond og co. å opprette et eget regionalt filmfond, støtte Oslo-festivalene og sørge for at det nye Munch-museet ferdigstilles.

Kopivirksomhet Hallstein Bjercke (V) hadde sin siste dag som Oslos kulturbyråd tirsdag, og sier til Dagbladet at den nye røde kulturpolitikken slettes ikke er ny - snarere mener han Ap, SV og MDG kopierer fire år gammel borgerlig politikk.

- De aller fleste av disse tiltakene er enten gjort eller planlagt gjennomført. Jeg ser ingen nye tiltak fra de rødgrønne, og de har til og med latt være å nevne det nye Nasjonalbiblioteket, og jeg håper det bare en forglemmelse, sier Bjercke.

Venstre-politikeren sier seg derfor stort sett fornøyd med den røde politikken - «den er jo lik min» - men Bjercke er overrasket over mangelen på ambisjon.

På side 48 i byregjeringsplattformen skisserer de rødgrønne en rekke punkter som nå skal prioriteres. Bjercke sier smørbrødlista egentlig er en tidsreise tilbake til den borgerlige kulturpolitikken fra 2011 og fram til i dag.

- Mye må gjøre - Svært mange av punktene i plattformen er allerede gjennomført av meg, og var våre valgpunkter for fire år sida. Sånn sett er det lite jeg er uenig i, men det er samtidig veldig lite nytt, og veldig lite ambisiøst, sier han, og kaller det hele «litt skuffende».

- Vi gikk jo til valg på mye av dette for fire år siden. Når byregjeringa er så ambisiøse på vegne av miljø, så er det skuffende at man ikke våger å være det på kulturens vegne også, man burde legge lista høyere og satse mer.

Det nye kulturbyrådet, Rina Mariann Hanssen (Ap), tilskriver Bjerckes utspill tristhet over å miste jobben.

- Jeg skjønner godt at Hallstein Bjercke er lei seg for at han ikke lenger er byråd for dette morsomme feltet, sier hun.

Hanssen mener likevel at hun er langt mer ambisiøs enn sin forgjenger, at og hun slettes ikke kopierer politikken hans. 

- I Byrådserklæringen er det flere punkter som er mer ambisiøse enn det det avgåtte byrådet har levert, blant annet en helt annen stabilitet og forutsigbarhet for Oslo Nye, øke støtten til det frie kunstfeltet, gi barnehager og skoler tilgang til museer på dagtid, gjeninnføre kulturtimen i barneskolen som regjeringa fjerna, ha flere søndagsåpne bibliotek og ikke minst å opprette langt flere plasser i kulturskolen. Jeg vil at Oslos innbyggere skal merke en forskjell i hvor tilgjengelig kulturopplevelser er i hverdagen, sier Oslos nye «kulturminister».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!