Kunstverk i Oslo provoserer:

Mener terrorist hedres i Oslo

En norsk-tyrkisk gruppe ber Oslo kommune fjerne nytt verk av en kurdisk kunster. Kulturbyråden understreker at ytringsfriheten står sterkest.

PROVOSERER: Det er ikke maleriet i seg selv som provoserer norsk-tyrkere, men sitatet av Abdullah Öcalan. Foto: Mesén.
PROVOSERER: Det er ikke maleriet i seg selv som provoserer norsk-tyrkere, men sitatet av Abdullah Öcalan. Foto: Mesén. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo kommune har mottatt over 80 klager på et nytt verk i Rosenkrantz' gate. «Rojava: The Women’s Revolution» er et portrett av kurdiske frihetsforkjempere, og hedrer deres kamp i Rojava i Vest-Kurdistan, nordøst i dagens Syria.

Men kunstverket inneholder et sitat som provoserer det tyrkiske miljøet:

«A society can never be free without women’s liberation».

Sitatet er av Abdullah Öcalan, grunnleggeren av PKK, en kurdisk politisk og militær organisasjon som har som formål å frigjøre de kurdiske områdene i Tyrkia, Syria, Iran og Irak. Konflikten mellom Tyrkia og PKK går tilbake flere tiår, og organisasjonen blir ansett som en terrorgruppe av både Tyrkia, USA, NATO og EU.

Det er i all hovedsak derfor norsktyrkere føler seg støtt av kunstverket i Oslo.

Det var Subjekt som først omtalte saken.

Vil fjerne kunsten

Hatice Lük er leder for Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge. Hun er en av initiativtakerne for å få fjernet kunstverket.

- Det er ikke maleriet i seg selv som provoserer oss, men det siterer Abdullah Öcalan. Han har stått bak angrep mot kvinner, barn og soldater i Tyrkia. Hvis en person er ansett som terrorist så burde ikke et sitat av vedkommende utstilles og hedres i Oslos gater, mener Lük overfor Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.