Mener TV 2-topp bør trekke seg: - Lukter en blanding av feighet og frykt

Visste om grov sextrakassering, men grep ikke inn på over ett år.

RYDDET OPP: TV 2 sier de har tillit til sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. Foto: NTB Scanpix
RYDDET OPP: TV 2 sier de har tillit til sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Håndteringen av et tilfelle av grov seksuell trakassering i TV 2, hvor hendelsen ble varslet om, men ikke gjort noe med på svært lang tid, får professor i ledelse ved Høgskolen i Kristiania, Tom Karp, til å reagere.

- Når varslingen ikke tas tak i lukter denne saken en blanding av feighet, frykt for personlig tap av posisjon, samt frykt for tap av videre muligheter for lønn og karriere. Både for dem under og over ham, sier Karp til Dagbladet og fortsetter:

- Det kan virke som saken er påvirket av en kontekst og kultur hvor noen ikke klarer å se mønsteret, men tror det bare er småsaker og enkelthendelser.

- Beklager grove feil

I går innrømmet sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, at han ble varslet om grov sextrakassering av en kvinnelig ansatt, men at han ikke tok affære på over ett år. TV 2 har imdlertid fortsatt tillit til Jansen Hagen, forteller administrerende direktør, Olav T. Sandnes, til Dagbladet.

Sportsredaktør i TV 2: Vegard Jansen Hagen. Foto: TV 2
Sportsredaktør i TV 2: Vegard Jansen Hagen. Foto: TV 2 Vis mer

- Vegard har innrømmet at han ikke fulgte opp denne saken godt nok. Det er vi enig med ham i. På spørsmål om han har min tillit er svaret selvsagt ja. Hadde han ikke hatt det hadde han ikke vært sportsredaktør, sier Sandnes.

Jansen Hagen fortalte i et intervju med Dagbladet tirsdag at denne saken er blitt til «vond lærdom for ham som leder».

Ifølge ekspert Karp holder ikke det som forklaring.

- Her har noen tråkket over mange moralske og psykologiske grenser. At «dette er vond lærdom» holder ikke, det er bare klassisk ledersjargong. Det er stor forskjell å ta ansvar, og det å stå til ansvar, men det er ikke like vanlig i norsk lederskap som i andre land.

EKSPERT: Professor i ledelse, Tom Karp. Foto: Aurora Nordnes
EKSPERT: Professor i ledelse, Tom Karp. Foto: Aurora Nordnes Vis mer

- Krever et offer

- Bør Jansen Hagens stilling vurderes?

- Ja, jeg synes i dette tilfelle at en unnskyldning ikke er nok. Den kommer for seint. De som er ansvarlig for ham bør hjelpe han med å forstå det. Offentligheten krever et offer i sånne saker, og det er også det ledere får betalt for å gjøre, sier Karp.

Jansen Hagen er forelagt kritikken, men ønsker ikke å kommentere påstandene til Karp onsdag. I går uttalte Jansen Hagen til Dagbladet at han skjønner dersom det kommer sterke reaksjoner fra TV 2.

- Tror du ledelse og ansatte i TV 2 har tillit til deg?

- Det kan ikke jeg svare på. Det er sjefene og ansattkollegiet i TV 2 som må svare på det, sier Jansen Hagen.

- Frykter du å miste jobben?

- Jeg forstår om det kommer sterke reaksjoner. Det har vært mangelfull håndtering, besluttsomhet og årvåkenhet fra min side, sier Jansen Hagen.

- Kunne hindret trakassering

Dommen fra pressenestor og etikkekspert Per Edgar Kokkvold, er klar:

Det var riktig å identifisere redaktøren, men om han bør gå av vil han ikke mene noe om.

- Hvorvidt Jansen Hagen har tillit fremover får bli en sak mellom Jansen Hagen og TV 2, mellom Jansen Hagen og hans samvittighet og mellom Jansen Hagen og TV2s seere, sier Kokkvold.

KRITISK: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Selv om redaktøren ikke er overgriperen i denne saken, kunne han åpenbart ha hindret flere trakasseringer på arbeidsplassen, og da er det alvorlig. Han har en skyld som gjør at han må regne med å få et søkelys rettet mot seg, og at det kan forsvares å identifisere ham, sier Kokkvold til Dagbladet.

Jansen Hagen ønsker ikke å kommentere Kokkvolds utspill.

Professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved handelshøyskolen BI, mener Jansen Hagen bør vurdere å trekke seg.

- Dette var en hard sak å ta tak i, og at han ikke gjorde det, viser klare svakhetstrekk ved ham som leder. Som leder må han kunne stoles på, og hans viktige personlige omdømme er nå skadd, sier Brønn.

Jansen Hagen ønsker ikke å kommentere Brønns uttalelser.

Sprakk i helgen

Den aktuelle hendelsen, hvor en sportsprofil skal ha kommet ruset på jobb og gjennomført kraftige fysiske og verbale seksuelle tilnærmelser overfor en kvinnelig kollega, føyet seg inn i en ukultur i TV 2, særlig i sportsredaksjonen.

TV 2-LEDELSEN: Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand og administrerende direktør Olav T. Sandnes. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
TV 2-LEDELSEN: Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand og administrerende direktør Olav T. Sandnes. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Kanalen innrømmer at enkelte profilerte medarbeidere tok seg til rette og misbrukte posisjonen sin overfor kvinnelige ansatte.

Fem episoder, knyttet til TV 2 sporten, de siste åra har ført til oppsigelse, avskjedigelse eller kraftig advarsel, ifølge kanalen. Ukulturen skal nå være ryddet opp i, og de involverte ansatte jobber ikke lenger i TV 2.

Kanalen tar sterk avstand fra hendelsene som kom for en dag etter at radioprofil i NRK, Aleksander Schau, tok til Twitter, og varslet om seksuell trakassering, vold og overgrep i norsk media- og kulturliv.

Kvinnen som opplevde den grove trakasseringen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Den tidligere sportsprofilen i TV 2, som forårsaket hendelsen, har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer