Mener vi må åpne øynene for mer enn elendigheten i Nord-Korea

Selv har kunstner Morten Traavik fått skreddersydd en Kim Jong-il-uniform til sin seks måneder gamle sønn.

LEVENDE BILDE: På en høyde overfor Kirkenes, var det bygget en snøtribune, og to utsiktsplatåer. På den ene sto kunster Morten Traavik, på den andre sto de nordkoreanske instruktørene som under stram regi har forvandlet 256 nordmenn til ett, stort levende bilde. Foto: Bjørn S. Kristiansen
LEVENDE BILDE: På en høyde overfor Kirkenes, var det bygget en snøtribune, og to utsiktsplatåer. På den ene sto kunster Morten Traavik, på den andre sto de nordkoreanske instruktørene som under stram regi har forvandlet 256 nordmenn til ett, stort levende bilde. Foto: Bjørn S. Kristiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIRKENES (Dagbladet): I helga ble det satt norsk rekord i nordkoreansk propaganda. Eller, egentlig ikke.

Morten Traavik, og hans kunstprosjekt «The Promised Land», kulminerte i en norsk versjon av den nordkoreanske «Arirang», massemønstringene kjent fra Pyongyang, der så mange som 100 000 deltar i formidling av statlig propaganda.

Må åpne øynene Traavik fastslår at han ikke har noen betenkeligheter med bruke det kollektivistiske virkemiddelet. Det ble heller ikke stilt noen krav om det konkrete innholdet i kunstprosjektet fra hans samarbeidspartnere i Nord-Koreas «Komité for kulturell utveksling med fremmede land».

- Jeg er dypt imponert over både kunstformen og mentaliteten bak Arirang. Det er klart at den kan brukes, og blir brukt i propaganda i Nord-Korea, men langt fra utelukkende. Omtrent halvparten av motivene som vises i løpet av en omtrent to timer lang Arirang-forestilling, har politisk innhold, sier Morten Traavik til Dagbladet, og legger til:

- Vi blir jo også utsatt for propaganda. Det er stort sett tre ting vi får høre om Nord-Korea igjen og igjen: Historier om sult og nød, krigerske nordkoreanere med atomvåpen, og latterliggjøring av personkultusen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer