Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener Von Trier tipper over

Vil likevel vise filmen.

KOMMER PÅ KINO: Skuespiller Charlotte Gainsbourg og regissør Lars Von Trier på pressekonferansen for filmen «Antichrist» i Cannes. Foto: Francois Mori/Scanpix/AP
KOMMER PÅ KINO: Skuespiller Charlotte Gainsbourg og regissør Lars Von Trier på pressekonferansen for filmen «Antichrist» i Cannes. Foto: Francois Mori/Scanpix/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Les også: Von Trier nekter å forklare sjokkfilmen

TRONDHEIM (Dagbladet): Lars von Triers sjokkfilm, «Antichrist», får premiere på norske kinoer 5. juni.

Filmen har scener som gjør fysisk vondt å se på.

Men kinosjefer i Oslo, Trondheim og Bergen synes ikke den er for sterk for det norske kinopublikummet, selv om ihvertfall to av dem er kritiske til deler av filmen.

- Dette er en film vi garantert kommer til å vise på Oslo Kino. Filmen får en 18-års grense og i omtalen av filmen vil det selvfølgelig stå hva den handler om, så jeg tror nok folk skal skjønne at dette er en film som ikke passer for de sarte sjeler, sier filmsjef Christin Berg i Oslo Kino til Dagbladet.

Ikke for alle
Hun ser ikke bort i fra at noen kan bli støtt av filmen, men mener den også har andre sider ved seg enn de tre scenene som hun tror kan opprøre folk.

- Jeg vil jo si at det ikke er alle som skal se «Antichrist», for det er ikke en film som passer for alle, sier Berg, som forteller at Von Triers film var det store samtaleemnet i Cannes.

- Det er en film som skaper stor interesse, og det er klart at kinoen i landets hovedstad ønsker å vise en sånn film.

- Hva synes du selv om «Antichrist»?

- Den er interessant. Noen sider ved filmen er jeg ikke glad i i det hele tatt, og det er ikke alt jeg skjønner hva han vil med. Så det er absolutt sider ved filmen jeg setter et spørsmålstegn ved, men det er også sider ved filmen jeg liker veldig godt, blant annet skuespillerprestasjonene, sier Christin Berg.

Tipper over
Direktør Egil Akselsen ved Trondheim Kino vil også vise Von Triers omstridte film.

- Alle som vil se denne filmen er klar over hva de går til. De er klar over at Von Trier provoserer og har ganske sterke virkemidler. Etter all sannsynlighet vil filmen få 18-års grense, og vi vil fortelle publikummet vårt hva dette er for noe, sier Akselsen til Dagbladet.

Han synes Von Trier er en fantastisk filmskaper som leker med filmmediet og med sitt publikum.

- Han er en filmskaper som mange har lyst til å følge med på.

- Hva synes du selv om filmen?

- Skuespillerne er helt strålende og filmen har scener som er filmatisk nyskapende. Så synes jeg personlig at han tipper over både på hva han forteller og hvordan han forteller det. Dette er nok en film noen vil like ekstremt godt og andre vil hate.

- Noen vil si det blir spekulativt?

- Jeg vil heller si provoserende. Men det er ikke veldig mange som kommer til å løpe til kinoen for å se denne filmen, for det er tungt og det er scener som er ganske sterke og provoserende, sier Egil Akselsen.

Ikke sensur
Programsjef Stein Sørensen opplyser at de ved Bergen Kino hadde bestemt seg for å vise Von Triers nye film før de hadde sett den, og at de ikke har endret mening etter visningen i Cannes.

- Vi har vist alle Von Triers filmer og det ville være merkelig om vi plutselig skulle la være å vise denne. Vi kan ikke drive med noen sensurvirksomhet, sier Sørensen, som nekter å si noe om hva han selv synes om filmen.

- Det uttaler jeg meg aldri om. Jeg sitter som programsjef for Bergen Kino og kan ikke komme med mine egne «likes and dislikes». Jeg skal lage et program som skal være attraktivt for hele Bergens befolkning, sier Stein Sørensen.

«Antichrist» sjokkerte garvede kritikere i Cannes, ifølge Dagbladets utsendte. Det er trolig den mest provoserende, grufulle og intense filmen i Cannes-historien, var den gjengse oppfatning etter pressevisningene. De nærgående beskrivelsene av blant annet kjønnslemlestelse var tunge å svelge for mange.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!