Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mener Widvey-utvalg er for «blendahvitt» - klager til likestillingsombudet

For lite mangfold i det «blendahvite» Mediemangfoldsutvalget, ifølge OMOD. Likestillingsombudet undrer seg også, og skal se på saken.

TOMMEL NED: Organisasjonen mot offentlig diskriminering savner mangfold i Widveys Mediemangfoldsutvalg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOMMEL NED: Organisasjonen mot offentlig diskriminering savner mangfold i Widveys Mediemangfoldsutvalg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturminister Thorhild Widvey (H) har nylig oppnevnt et utvalg som skal sørge for mangfold i det norske medielandskapet.

Men glemte Widvey mangfoldet i sitt eget mediemangfoldsutvalg? 

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) mener det. Organisasjonen har derfor klaget kulturdepartementet inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. 

Blendahvitt mangfold Klagen har tittelen «Blendahvitt Mediemangfoldsutvalg». Her skisserer OMOD, ved daglig leder Akhenaton de Leon, hvorfor de mener Kulturdepartementet kan ha diskriminert mennesker med minoritetsbakgrunn i utvalgsprosessen.

«Det er noe ironisk at et utvalg som heter Mediemangfoldsutvalget er blendahvitt» skrives det i klagen datert 1. oktober. 

«Vi ber derfor Likestillings- og diskrimineringsombudet om å undersøke hvordan kulturdepartementet gikk fram for å sikre minoritetsrepresentasjon. Siden de ikke lykkes i denne omgang kan det være nyttig å vite hvorfor». 

Organisasjonen mot offentlig diskriminering ber også Likestillings- og diskrimineringsombudet ta affære og sørge for at Widvey utnevner et nytt medlem til utvalget som kan sørge for etnisk og kulturelt mangfold. 

Anmeldelse neste? «Om det er slik at kulturdepartementet ikke har hatt en prosess for å sikre mangfoldsrepresentasjon, ber vi Likestillings- og diskrimineringsombudet om å ta opp viktigheten av å sikre gode rutiner og prosesser for dette ved oppnevnelse til fremtidige utvalg med departementet», fortsetter skrivet. 

- Vi ser at myndighetene har gode intensjoner, men det er et stort gap mellom teori og praksis. Det er interessant bare ved navnet, hør på det, «mangfoldsutvalget», men det ser veldig blendahvitt ut for meg. Ikke mye mangfold. Derfor vil jeg vite hva som ble gjort for å sikre mangfoldsrepresentasjon, om det ble gjort noe i det hele tatt, utdyper OMOD-leder Akhenaton O. de Leon til Dagbladet.

- Det er en hån mot demokratisk likestilling. Har de bare ikke lykkes, eller har departementet kanskje ikke forsøkt i det hele tatt, undrer han videre.

Akhenaton O. de Leon sier saken går fra klage til anmeldelse dersom departementet ikke kan gi ham tilfredsstillende svar. 

Også likestillingsombudet reagerer Likestillings- diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik kaller Widveys utvalg for «underlig sammensatt».

- Jeg undrer meg igjen at et viktig fagpolitisk utvalg som bare består av representanter fra majoritetsbefolkningen. Derfor vil jeg nå kontakte departementet for å høre hvilke vurderinger som ble gjort da utvalget ble oppnevnt. Dette begynner å bli en ganske vanlige affære hos oss dessverre, og jeg skulle ønske det ikke var slik at vi hele tida må etterspørre begrunnelsen for disse utvalgenes enrettede sammensetning, sier hun.

En henvendelse rettet departementet kommer i løpet av uka, og en smekk på fingrene til Widvey og departementet kan komme i løpet av kort tid, dersom Ørstavik mener det ikke ble gjort nok for å sikre mangfold i Mangfoldsutvalget. 

Ingen Widvey-kommentar Widvey og kulturdepartmentet ønsket ikke å kommentere saken i detalj tirsdag.

I en e-post skriver departementet følgende: 

«Kulturdepartementet registrerer at en klage er sendt, og vil svare Likestillings- og diskrimineringsombudet om vi får en henvendelse».

Utvalgets medlemmer er: Knut Olav Åmås, direktør ved Fritt Ord (leder)
Ellen Altenborg, siviløkonom. Ivar Rusdal, styreleder i Nordsjø Media. Hildegunn Soldal, teknologi- og utviklingsdirektør i Dagbladet. Hallvard Moe, professor i medievitenskap ved UiB. Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør i Nettavisen. Olav T. Sandnes, administrerende direktør i TV2. Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK. Randi Øgrey, leder i Mediebedriftenes Landsforening. Hilde Eika Nesje, redaktør i Bø Blad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!