Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mengele Zoo» blir film - men ikke på norsk

Denne filmen skal IKKE spilles inn i studio på Jar.

DA ER DET GJORT:  Gert Nygårdshaug (t.v.) signerer opsjonsavtale med produksjonselskapet Bacon for å lage film av boka hans Mengele Zoo. Produsent Magne Lyngner til høyre. Foto: Endre Vellene/ Dagbladet
DA ER DET GJORT: Gert Nygårdshaug (t.v.) signerer opsjonsavtale med produksjonselskapet Bacon for å lage film av boka hans Mengele Zoo. Produsent Magne Lyngner til høyre. Foto: Endre Vellene/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produksjonsselskapet Bacon OSL vil filme Gert Nygårdshaugs mest berømte roman «Mengele Zoo».  Opsjonsavtalen ble signert av forfatteren og produsent Magne Lyngner på oslokontoret i formiddag.

- Jeg er veldig glad - og veldig ydmyk. Det hadde selvsagt vært veldig stas hvis det blir en film som setter sakene på spissen, når det gjelder regnskog, urbefolkning og den tragiske situasjonen som er skapt, sier Nygårdshaug.

- Boka er enda mer aktuell enn dag den kom for 25 år siden, alle problemstillingene er dessverre enda mer aktuelle nå enn dengang, sier Lyngner. 

Øko-thriller «Mengele Zoo» som kom i 1989 handler om sommerfuglsamleren Mino, født i en landsby i regnskogen i Amazonas som en dag rammes av en katastrofe. Landsbyen hans blir jevnet med jorda og Mino selv blir en sommerfugl, som flyr ut i verden for å skape terror og redsel.

Mino vokser opp til å bli en av verdens mest ettersøkte terrorister.

Menneskets rovdrift på naturen står sentralt i Nygårdshaugs forfatterskap, og i 2007 ble «Mengele Zoo» kåret til «folkets favoritt» på litteraturfestivalen på Lillehammer.  

«Fritt vilt»-produsent Magne Lyngner er av to produsenter bak de to første «Fritt vilt»-filmene som slo bredt og hardt an blant yngre folk -og ikke manglet effekter og spenning.

Lyngner og den danske regissøren Martin Werner var på ferie i Costa Rica for ett og et halvt år siden da Werner leste boka til Nygårdshaug og fikk full tenning.

Werner og produksjonsselskapet Bacon står bak de glamourløse DNB-reklamefilmene med superstjerna George Clooney, og den andre reklamen ble filmet nettopp i Costa Rica - som også kan være et mulig innspillingssted for «Mengele Zoo»-filmen.

ENDELIG FILM?  Deter ikke første gangen det har vært planer om å filmatisere Gert Nygårdshaugs mest kjente roman. Foto: Endre Vellene
ENDELIG FILM? Deter ikke første gangen det har vært planer om å filmatisere Gert Nygårdshaugs mest kjente roman. Foto: Endre Vellene Vis mer

Lyngner sier at innspillingen vil måtte finne sted på ulike kontinent og i Amazonas.

- Det er for eksempel naturlig å tenke seg at Minos intellektuelle oppvåkning skjer i Buenos Aires, og scenene skal definitivt ikke spilles inn i filmparken på Jar, sier han. 

Filmen skal dessuten skytes på engelsk.
 
 - Filmen skal ha et vesentlig større marked enn Norge, sier Lyngner. 

Startet med Harket Gert Nygårdshaug forteller at a ha-vokalist Morten Harket som er «blodfan» av bøkene hans, og engasjert i regnskogproblematikk, for mange år siden opprettet kontakt med et sør-afrikansk filmselskap. Innspillinga i Hollywood var så vidt kommet i gang, før det ble stille og selskapet gikk konkurs.

I mai 2008 kom nyheten om at Nils Gaup skulle filmatisere «Mengele Zoo». Men heller ikke disse filmplanene ble det noe av - som kjent.

Også Tommy Wirkola og den franske stjerneregissøren Mathieu Kassovitz som står bak filmer som «Hatet», «Assassin» og «Babylon babies», har vært inne i bildet, forteller Nygårdhaugs litterære agent Trude Kolaas. 

- Het potet - «Mengele Zoo» har lenge vært en het potet i norsk film.  Flere har vist interesse, blant andre Kassovitz, men problemet har vært budsjet. Dette er jo en film som nødvendigvis vil koste litt. Manusutkastet overbeviste oss. Det virker som Bacon har potensiale til å gjenskape boka på en god måte, også rent kunstnerisk, sier Trude Kolaas til Dagbladet. 

Øko-trilogien som også kalles MIno-triologien startet med folkefavoritten «Mengele Zoo» og ble etterfulgt av «Himmelblomsttreets muligheter» og «Afrodites basseng».

- «Mengele Zoo» har putret og gått siden 1989 og er kommet i flere opplag som billigbok. Jeg tror den fenger fordi den tar opp litt større ting enn den norske privatsfæren, som har vært trenden blant annet hos bokklubbene og den eliten som styrer det norske bokmarkedet, sa forfatteren til Dagbladet da han ble kåret til folkets favoritt foran både Undset og Hamsun.

Byttet forlag
Nylig skrev Dagbladet at forfatteren vraket sitt forlag gjennom veldig mange år, Cappelen Damm, og gikk til Juritzen forlag. Gert Nygårdshaug kritiserte sitt gamle forlag for sommel, rot og arroganse.

ØKO-THRILLER: Forfatter Gert Nygårdshaug skriver bøker om de store temane - miljø, klodens tilstand og imperalisme. Bildet er tatt i botanisk hage på Tøyen. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
ØKO-THRILLER: Forfatter Gert Nygårdshaug skriver bøker om de store temane - miljø, klodens tilstand og imperalisme. Bildet er tatt i botanisk hage på Tøyen. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer

«Mengele Zoo» ble ofte omtalt som en kontroversiell roman. Men anmelderne har trukket fram at guttens hevn over de multinasjonale selskapene er gripende, nervepirrende og tankevekkende.

Her kan du lese Dagbladets anmeldelse av «Mengele Zoo».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!