SPRIKENDE TERNINGKAST: «X-Factor»-vinner Chand Torsviks plate «Kongeriket Norge» får terningkast to i Dagbladet og tre i VG, mens Trønder-Avisa gir den en 5'er.
Foto: Eirik Helland Urke
SPRIKENDE TERNINGKAST: «X-Factor»-vinner Chand Torsviks plate «Kongeriket Norge» får terningkast to i Dagbladet og tre i VG, mens Trønder-Avisa gir den en 5'er. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

- Menighetsblad for trønderrock

«X-Factor»-Chands «Kongeriket Norge» slaktes i Dagbladet og VG, men får en 5'er i Trønder-Avisa.

|||Det er Dagbladets Anne Gunn Halvorsen som i sitt anmelderslakt av Chand-plata «Kongeriket Norge» beskriver Trønder-Avisa som et menighetsblad for trønderrock. Det kan sjefredaktør Arve Løberg godt tåle, men han går til angrep på det han beskriver som musikkpoltiet i Oslo.

- Den nye plata til «X-Factor»-vinner Chand Torsvik får terningkast to i Dagbladet og tre i VG, mens dere i Trønder-Avisa gir en 5'er. Har Dagbladets anmelder rett i at du gir ut et menighetsblad, Arve Løberg?

— Er vi et menighetsblad for trønderrock, så er jeg stolt av det. Når Åge Aleksandersen fyller 60 lager vi et eget bilag, fordi det har å gjøre med historien til dem vi faktisk lager avis for. Så håper jeg at vi også klarer å ha et kritisk blikk på trønderrocken.

— Fagbladet Journalisten sjekket for noen år siden plateanmeldelser av 27 artister i 17 aviser, og fant at anmelderne liker artister fra eget distrikt mye bedre enn hva kolleger andre steder i landet gjør?

— Det kan være fordi det er musikk den som er nært har et forhold til. Jeg vil ikke si at sannheten nødvendigvis er sånn at anmelderne i hovedstadsavisene er frie og uavhengige, og at vi som holder til ute i distriktet bare er opptatt av å stelle pent med dem som er nært oss. Jeg tror sannheten er mye mer kompleks enn som så.

— Hva synes du om måten hovedstadspressen anmelder trønderrocken på?

— Hvis vi er menighetsblad for trønderrock, så sitter jeg noen ganger med følelsen av at osloavisene, og spesielt Dagbladet, er menighetsblad for dem som er opptatt av kred i platebransjen.

— I VGs anmeldelse skilles det mellom «kredible», «kule» popstjerner og «folkelige» artister som Chand, mens Dagbladets anmelder bruker begrepet «midtnorsk hvedagsrock»?

— Det er sikkert ment som en nedvurdering, men for meg er det en hedersbetegnelse. Det å være folkelig og lage trønderrock er en del av en musikktradisjon som veldig mange av oss er glade i. Det er også mange langt utenfor Trøndelags grenser som setter pris på denne musikken.

— Er det ikke fare for at det kan bli innavl og mye av det samme i trønderrocken?

— Jo, det kan det være, men Chand representerer på mange måter noe annet enn D.D.E. og Åge Aleksandersen. Han tør å gå sine egne veier. Jeg synes han er best når han framfører sine egne låter, og dårligst når han prøver å kopiere eller framføre andre trønderrockere.

— Hva mener du det er uttrykk for når terningkastene spriker så voldsomt?

— At anmelderi ofte er ganske subjektivt, og at man i Oslo synes det er ålreit å gi dårlige terninger til midtnorsk rock, mens vi kanskje liker å støtte den. I det såkalte kredmiljøet gir det standing å «ta» trønderrocken. Anmeldelsene Chand får nå er relativt mye bedre enn hva D.D.E. fikk i starten. Åge ble også slaktet en periode, men så er han blitt akseptert av kredmiljøet igjen, og da får han gode anmeldelser av de samme folkene.

— Hva betyr dette for Chand?

—Er han opptatt av hva musikkpolitiet i Oslo mener, så er det ikke noe særlig å få to og tre i hovedstadsavisene. Men er det viktigst at musikken skal nå flest mulig og at platekjøperne skal like musikken, så har det ikke noe å si.

— Med bakgrunn fra både platebransjen, VG og TV2, har du kanskje et råd?

—Jeg vil råde Chand til å være seg selv. Han har et unikt talent, er en sjarmerende fyr og skriver låter som åpenbart går hjem til et bredt publikum. Jeg tror han skal ta de dårlige anmeldelsene helt med ro.

MENIGHETSBLAD: Sjefredaktør Arve Løberg kan godt tåle at Trønder-Avisa blir kalt et menighetsblad for trønderrock. Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa.
MENIGHETSBLAD: Sjefredaktør Arve Løberg kan godt tåle at Trønder-Avisa blir kalt et menighetsblad for trønderrock. Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa. Vis mer