Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Meningen med jula

Ingress

Meninger

NÅ ER DET BARE TIMER igjen til pakkefest med tindrende barneøyne og bugnende bord med julemat og drikke. Som vanlig vil julehandelen slå alle tidligere omsetningsrekorder, akkompagnert av den uslitelige julemusikken som skal åpne hjertene og lommebøkene. Noen vil fremdeles ta julas religiøse budskap på alvor, men for de fleste er den redusert til en familiefest. Et økende antall nordmenn vil ikke ta del i julefeiringen. De har andre religioner og andre høytider. Noen ganske få er bare lei det hele. Likevel er jula fremdeles det største kollektive kulturuttrykk vi har her til lands. Den er regel- og tradisjonsstyrt, og skal ikke tukles med. Engler skal dale ned i skjul, selv om de ikke finnes. Mus skal bruke poteter til gyngestol og Jordmor Matja skal forsikre oss om at godheten ennå finnes på jorda. Jesusbarnet skal være synlig, men helst ikke for påtrengende. Balansen mellom

materie og tro skal ikke forrykkes.

DEN KRISTNE JULA FALLER sammen med vintersolverv.

Det er knapt noen tilfeldighet. Kirkefedrene visste hvordan de skulle bygge bru mellom den gamle og den nye tid. På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. eller 22. desember. Dette er dagen med årets korteste daglengde, tidspunktet da sola snur og det går mot lysere tider. Begivenheten ble feiret i Norge i førkristen tid. Det er altså snakk om en meget lang tradisjon som har endret innhold gjennom historien.

JULEFEIRINGENS INNHOLD er fortsatt i endring. Det mest synlige, for ikke å si påtrengende, uttrykket for dette er den norske julas overflod og luksus. Ikke for alle. De fattige er fremdeles blant oss, men deres behov ivaretas temmelig usynlig av frivillige organisasjoner og enkeltstående ildsjeler. Ellers er jula en nokså skjør - og stadig skjevere - allianse mellom Alf Prøysens nøkterne ekthet og den nyrike livsstilen. Pakkene under treet har blitt hardere. Det har også verdiene.

VISST KAN JULA FEIRES med glede, omsorg og raushet. Selvsagt må det stå alle fritt til å velge en religiøs eller sekulær jul. Samtidig er det fullt mulig å rydde i, og kaste noe, av den nye julas utvekster. Kjøpt juleglede visner fort.