DEBATT

Meningen med ungdomsidretten

Idrettsungdom flest er ikke fremtidens toppidrettsutøvere. De er først og fremst idrettsutøvere som gir mening til aktiviteten sin her og nå. Ungdom bør forstås som noe mer enn bare fremtidens voksne.

TØFF TRENING: - Brødrene Ingebrigtsen har trent ekstremt målrettet og i en viss forstand profesjonelt siden svært ung alder. Foto: AP Photo/Martin Meissner
TØFF TRENING: - Brødrene Ingebrigtsen har trent ekstremt målrettet og i en viss forstand profesjonelt siden svært ung alder. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ingebrigtsen-brødrenes oppsiktsvekkende suksess gleder de aller fleste nordmenn. Men samtidig aktualiserer resultatene en tilbakevendende debatt om hvordan barne- og ungdomsidretten bør organiseres og hvilke mål den skal realisere. Brødrene har trent ekstremt målrettet og i en viss forstand profesjonelt siden svært ung alder, og Henrik Ingebrigtsen sier rett ut at denne tenkemåten har ført til at de er blitt motarbeidet. I samme sak uttaler pappa Gjert seg mer diplomatisk, men han er tydelig på at det å nå toppen i idrett handler om å gjøre tøffe valg allerede i ung alder.

Norsk barne- og ungdomsidrett skal på sin side realisere en rekke ulike mål, som ikke nødvendigvis er enkle å forene.

For det første introduseres barn for konkurranse først fra 11-årsalderen. Før den tid er det ikke anledning til å operere med rangerte resultatlister. Først fra 13-årsalderen kan de delta i nasjonale konkurranser.

For det andre – og i sammenheng med det første – er det et mål å holde ungdom i idretten så lenge som mulig. Det skyldes ikke minst at idretten er tilkjent en nøkkelrolle i et folkehelseperspektiv. Vi vet dessuten at idrettstalenter kan komme til syne og blomstre i høyst ulik alder, og vi går derfor glipp av talent dersom barn og unge slutter fordi de presterer svakt som følge av at de utvikler seg senere fysisk og motorisk enn sine jevnaldrende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer