TAKK FOR SIST: Donald Trump og Kim Jong-un. Foto: AFP / NTB Scanpix
TAKK FOR SIST: Donald Trump og Kim Jong-un. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Meningsløs atompolitikk

Donald Trumps holdning til atomavtalen med Iran er ikke bare meningsløs i seg selv. Den blir enda mer meningsløs i forhold til Nord-Korea.

Kommentar

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov oppfordret i forrige uke verden til å støtte det russisk-kinesiske initiativet for å avspenne situasjonen i forhold til Nord-Korea. Han advarte om at en kollaps for atomavtalen med Iran ville være alarmerende når det gjelder tilliten til internasjonale sikkerhetsmekanismer, og særlig kunne være skadelig for den spente situasjonen på den koreanske halvøya.

Samtidig bekreftet og - på en måte - forsterket EU-toppmøtet i forrige uke sin støtte til atomavtalen. I så sterke ordelag som mulig sa toppmøtet:

- Vi forblir fullt ut forpliktet til den fullstendige gjennomføringen av alle sider ved atomavtalen med Iran.

Sterkere kunne ikke EU sagt - på diplomatisk vis - at Donald Trump er gjennomført uansvarlig. Eller rett og slett en tosk.

For en uke siden sa Donald Trump at han ville snakke med sine allierte om å reforhandle avtalen med Iran, som sikrer internasjonal inspeksjon av Irans atomindustri. Trump vil egentlig skrote hele avtalen, sannsynligvis uten en annen hensikt enn å bygge ned alt det forgjengeren Barack Obama bygde opp. Men ennå holder Trump det åpent om han til slutt vil skrote avtalen eller ikke. Irans åndelige - og virkelige - leder Ali Khamenei sa tidligere i uka at hvis Trump gjør alvor av å trekke USA ut av avtalen, så vil Iran trekke seg fra hele avtalen, selv om EU fortsatt vil etterleve den.

Uansett så er svaret fra EU - som i denne sammenhengen er USAs allierte - så kontant som det kan bli. «Fullt ut forpliktet» til «alle sider ved atomavtalen». Det er snakk om et diplomatisk svingslag rett på tygga. Fra EU. Til Trump. Og ennå er det to måneder til jul.

STORMEN: Donald Trump kom med noen korte kommentarer under en fotoseanse militærledere og deres ektefelle i Det hvite hus. Hva det betyr, vil tiden vise. Video: CNN Vis mer

Å skrote atomavtalen med Iran, vil imidlertid være en alle tiders julegave til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, eller «rakett-mannen» som Trump nedlatende kaller ham. Skroting av atomavtalen med Iran vil sende følgende beskjed til Kim i Pyongyang: En eventuell avtale med USA er ikke verdt papiret den er skrevet på. Den eneste sikkerhetsgarantien vi har er å fortsette og utvikle vårt kjernefysiske våpen- og rakett-program.

Det russisk-kinesiske initiativer går ut på å overtale Kim til å fryse sine atomvåpen- og rakettprogram, mot blant annet at USA og Sør-Korea slutter med sine felles militærøvelser på Korea-halvøya.

En skroting av atomavtalen med Iran vil fortelle nord-koreanerne at enhver dialog med USA er meningsløs. Og er det dette beskjeden Trump virkelig vil sende til Pyongyang? Det kan virke sånn. Når Trump kaller Kim «rakett-mannen» og truer med å «fullstendig ødelegge» Nord-Korea, så gjør han to ting samtidig. For det første så spiller ha ballen til Kim ved å oppføre seg som om krigstruslene mot Nord-Korea er reelle. Trump samler altså folket rundt Kim Jong-un. For det andre har Kim Jong-un en uangripelig helgen-aktig status i det strengt konservative og kunsucianske Nord-Korea. En personlig fornærmelse av lederen er en fornærmelse av hele folket, i en kultur der fornærmelser tas på alvor.

Men verken atomavtalen med Iran, eller forholdet til Nord-Korea avgjøres i en oversiktlig og rasjonell verden. Det avgjøres i Trumps verden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.