DEBATT

Motor i naturen

- Meningsløs nedbygging av uforstyrret norsk natur

Profitt trumfer økologien gang på gang.

SNØSCOOTER: En rekke regler for ferdsel i utmark er liberalisert. Gunnar Borgos er kritisk til andre hensyn ikke tas.   Foto: NTB / Scanpix
SNØSCOOTER: En rekke regler for ferdsel i utmark er liberalisert. Gunnar Borgos er kritisk til andre hensyn ikke tas.   Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Våren er over oss, og vi vender oss bort fra vinter og minusgrader og over til ei årstid preget av lys, liv og foryngelse, kort sagt til en natur som demonstrerer livets fornyende prinsipp. Den Darwin-inspirerte Bjørnstjerne Bjørnson formulerte dette slik i Salme II fra 1880:

Ære det evige forår i livet

som allting har skapt!

Så spørs det da, om vi tar inn over oss den erkjennelsen Bjørnson formidlet av respekt for den livs-veven vi selv er en del av. Forsiktig uttrykt er det dessverre heller tvilsomt.

Vi lever i en verden preget av alvorlige miljøproblemer som i stor grad er menneskeskapte. Eksempler på dette er klimaendringer, overbelastning og ødeleggelse av økosystemer og redusert biologisk mangfold.

Dette er selvsagt eksistensielle dilemmaer enten vi tar dem inn over oss eller vi passivt fortrenger fra bevisstheten det ubehaget de forårsaker. Vi kan også bevisst undertrykke innsatsen for å løse dem som strategi i en kortsiktig politisk agenda. Ved å velge det siste vil vi oppleve at utfordringene blir mindre akutte, men at de kommer tilbake med forsterket tyngde og ofte i irreversibel form. Derfor er økosentrisk naturforvaltning viktigere enn noen gang tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer