Et av de største og gjeveste ordene i politikken er handlekraft. Å gi inntrykk av at man tar problemene på alvor, og gjør noe med dem, antas å være en sikker vei til suksess. Samtidig er det ikke alltid så viktig om tiltakene fører til konkrete og positive resultater. Rollen som politiker med vilje, oversikt og evne til å få ting gjort, er det sentrale. Det er i dette perspektivet vi må se mange av tiltakene i den såkalte krigen mot terror. Der dynges det på med alt politikerne har i den såkalte verktøykassa: Stadig flere lover, mer overvåking, økte bevilgninger, allmenn bevæpning av politiet osv. Når terroranslaget kommer, skal ingen kunne si at ikke politikerne gjorde hva de kunne.
Slikt fører rett inn i moralsk panikk, svekkelse av rettsstaten og manglende interesse for om tiltakene har noen effekt. Sist ut er inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) som har fått utredet muligheten for å frata fremmedkrigere og andre som «opptrer sterkt til skade for statens interesser» deres norske statsborgerskap. Utredningen konkluderer bl.a. med at det bare er mulig å frata fremmedkrigerne passet hvis de har dobbelt statsborgerskap. Internasjonale konvensjoner innebærer at ingen kan gjøres statsløse.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger