Meningsløst bra

De klarte vel ikke akkurat å heve nivået opp til politisk satire, slik Espen Thoresen antydet på forhånd, men som GPP-program satt både replikker og grunntone overraskende kjapt da nye «Mandagsklubben» hadde premiere i går kveld.

Lett GPP - generelt pisspreik - rundt aktuelle hendelser og kjendiser var suksessformelen til gamle «Mandagsklubben», med Thomas Giertsen som fast leverandør av bråkjekke og treffsikre replikker.

I denne settingen fant Espen Thoresen og hans tidligere NRK-makker Atle Antonsen seg til rette etter få minutter. Dette er «XL»-guttas hjemmebane. Man tar et avisoppslag, vrenger og vrir på et par uttalelser, fornærmer en kjendis og dama hans, fyrer løs mot vekta til en tredje kjendis, viser fram rumpa i en forhåndsinnspilt sketsj, og setter punktum ved å dra en passe intern og hysterisk vits. Poenget er at de uforskammede herrer mestrer dette formatet. De kan å røre, de har skitpreik på direkten som profesjon. Kynisk og meningsløst? Jo da, men vi liker det.

Som helhet fungerer det nye panelet allerede bedre enn sine forgjengere. Giertsen var kanskje en større enkeltstjerne, men Thoresen er mer uforutsigbar og spontan - selv om den poengterte satirikeren var fraværende på premieren. Man værer faenskap bare man ser minen til Atle Antonsen, og allerede i åpningsprogrammet kom han med flere ramt morsomme replikker enn det Nils Ole Oftebro klarte i løpet av 54 programmer. Solveig Kloppen klarte seg helt greit som saklig Silje Stang-kopi.

Johan Golden som utsendt revolverjournalist er ganske sikkert en av vinterens kulthelter. Fem på gata -sketsjen er gjort uhyggelig mange ganger, men sjelden mer effektivt enn i går.