Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Menn banner mer en kvinner i jula

Kjønnsroller i jula handler om mer enn mat, gaver og rengjøring. Hvem banner mest under oppsetting av juletreet? Hvem kjøper mer akevitt når flaska er tom?

JULETRE: Hvem henter juletre, setter det opp og banner mest under seansen?
FOTO: Lars Eivind Bones/Dagbladet
JULETRE: Hvem henter juletre, setter det opp og banner mest under seansen? FOTO: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Meninger

Tanta som er tilbake i Akersgata, Aftenposten, kliner til med en strålende opptakt til julefeiringen. Avisa har betalt et meningsmålingsbyrå for å stille norske familier spørsmål om hvem som bidrar mest til julefeiringen, menn eller kvinner. Jula dreier seg som kjent om tre hovedområder: Mat, gaver og rengjøring. Kort sagt; hvem lager maten? Hvem kjøper presangene? Hvem vasker huset? Dette skulle man tro det gikk an å måle rent fysisk, altså i antall gaver, tilberedning av retter og timer med skurekost og golvfille. Men så enkelt er det ikke.

Aftenpostens undersøkelser viser det mange av oss kunne fortalt dem gratis; det er ikke snakk om hvem som gjør hva, men hvem som mener at de har gjort hva. Altså subjektive oppfatninger snarere enn fysiske bevis. Det viser seg at menn mener de gjør mer enn kvinner, mens kvinner mener det motsatte, at de gjør mer enn menn. Hvor oppsiktsvekkende er dette?

Våre kolleger mener åpenbart at vi står overfor en sensasjon. De slår i hvert fall opp resultatene av undersøkelsen på førstesida. Og inni avisa kan vi lese formuleringer som denne: «Menn mener de har mer ansvar enn kvinner sier at de har.» Og denne: «Kvinner mener de har mer ansvar enn menn sier at de har.» Aftenposten gjengir derimot ikke de mulige diskusjonene og eventuelt opprivende familiedramaene i de tusen hjem som ligger bak disse konklusjonene.

Før kulda for alvor setter inn, vil vi supplere med flere spørsmål som burde vært stilt i denne forbindelsen, og som nærmest skriker med sitt fravær i undersøkelsen. Hvem har ansvar for innkjøp av akevitt? Hvem banner mest i jula? Hvem trøster de ungene som ikke får mandel i grøten? Hvem sørger for at svoren en sprø? Hvem setter opp juletreet? Hvem banner mest under oppsetting av juletreet? Hvem klør i skjegget? Hvem husker på småfuglene? Hvem hogger ved? Hvem kjøper mer akevitt når flaska er tom? Hvem låser inn far nå han dundrer på døra og vil inn? Rekken av spørsmål kan utvides. Inntil videre: Riktig God jul!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media