NOMINERT: Norske Marius Neset er blant årets nominerte til prisen, som er på 350 000 danske kroner. Foto: Terje Mosnes
NOMINERT: Norske Marius Neset er blant årets nominerte til prisen, som er på 350 000 danske kroner. Foto: Terje MosnesVis mer

Menn dominerer musikkpris

Langt de fleste som nomineres til Nordisk råds musikkpris, er menn. I år er kjønnsbalansen skjevere enn på flere år.

(Dagbladet): Bare to av årets 16 nominerte komponister til Nordisk Råds musikkpris er kvinner.

Det har fått Karin Hindsbo, direktør ved KODE Kunstmuseene i Bergen, til å reagere.

«Er det greit at den musikken som belønnes og promoteres også fra offisielt nordisk hold er skapt hovedsakelig av menn», spør hun i en kronikk i Dagbladet i dag.

- Et relevant spørsmål. I år er det verk som skal premieres. Vi har flere hensyn å ta, som aktualitet og musikalsk sjangerbredde, sier Hild Borchgrevink, som representerer Norge i juryen.

- Etter å ha hørt gjennom store mengder musikk som passer til temaet for årets prisutdeling kom jeg fram til at de to verkene vi i år har nominert fra Norge, er de beste. I år måtte hensynet til kjønnsbalansen vike, sier hun.

Diskuterer kjønn Ifølge henne er juryen langt fra blinde for det faktum at menn dominerer lista over nominerte, ikke minst når det annethvert år er verk, ikke utøvere, som skal premieres.

- Dette er noe vi diskuterer og er bevisste på. Men når det hvert år bare skal nomineres to verk eller utøvere fra hvert land, kan ikke Nordisk Råds musikkpris være alene om å fronte kvinnelige komponister, sier Borchgrevink, som også påpeker at kvinner er i flertall i juryen.

På Island er andelen kvinner høyere blant den komponerende del av befolkninga.

Herfra nomineres også flere kvinnelige komponister, blant dem forrige vinner av komponistprisen, Anna Thorvaldsdottir.

Vil hjelpe kvinner Det er ikke bare innen kunstmusikken at menn dominerer. I 2012 var det bare ti kvinner blant de hundre mest spilte musikerne på radio.

83 prosent av vederlagene for musikkbruk utbetales til mannlige artister. Og i Gramart, interesseorganisasjonen med 4000 norske artister på medlemslista, er bare 800 av dem kvinner.

Det har blant andre komponist og artist Hanne Sørvaag sett seg lei på. Tidligere i vår gikk hun ut og erklærte seg åpen for å hjelpe til med å dytte unge, kvinnelige talenter fram i bransjen.

-Jeg tror det ligger i jenteoppdragelsen å sitte pent og vente på tur. Det blir ikke sett på som bra å skryte av egne ferdigheter, derfor er de mer avhengige av andres bekreftelse, sier sa hun til Dagbladet i mars.