- Menn drikker, puler og slåss bort følelsene sine

Tooji tar oppgjør med kjønnsroller i ny video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg har nådd et punkt i livet der musikken er blitt et redskap for å gi uttrykk for det jeg har på hjertet, for utfordringer og problematikk jeg møter i hverdagen. Kanskje kan jeg bidra på en eller annen måte?

Etter at han representerte Norge i Eurovision for drøye to år siden, har Tooji Keshtkar (27) gjort en helomvending.

Han solgte alt han eide, pakket sammen det lille som var igjen og flyttet til Stockholm. Siden har han - ifølge ham selv - funnet sin musikalske stil, og gitt ut flere singler.

Mannskulturoppgjør - Jeg tenker ikke lenger at jeg skal lage musikk for at det skal bli en hit. Jeg vil si noe. Det har vært en tung vending for meg, men jeg vil ikke bli en del av den intetsigende «Paradise»-genrasjonen. Det har fått konsekvenser, men jeg vil være sann mot meg selv, sier han til Dagbladet.

Nå er Tooji aktuell med nok en fersk låt, «Cocktail». Med den tilhørende musikkvideoen, som Dagbladet har premiere på i dag, vil 27-åringen ta et oppgjør med kjønnsroller, forventninger og diskriminering.

- Jeg har sett så mange menn som går ut på fylla og tar den helt ut. De drikker seg drita, slåss, går på strippebule, puler, pisser og blir kastet ut, i stedet for å uttrykke følelser. Den drikke-, pule- og slåss-filosofien er tegn på en typisk mannskultur. Jeg ville gjenskape den med business-damer for å se hva slags reaksjoner det vil skape, sier Tooji.

- Jeg vil stille spørsmål ved disse kjønnsrollene, de båsene vi settes i. Hvorfor er noe for gutter, men ikke for jenter? Hvorfor er det å ha feminine kvaliteter tegn på svakhet? Og er kvinner mer utsatt for kritikk enn menn?

- Horeri og fyll I forkant av dagens videopremiere, har Tooji luftet video-ideen for sine nærmeste venner. Mange lot seg provosere, forteller han.

- Den representerte ikke sterke kvinner, men horeri og fyll, mente de. Men hva er egentlig definisjonen av en sterk kvinne, og hva er definisjonen av en sterk mann? Den stereotypien er ganske satt. Hvis en mann ligger rundt, får han klapp på skuldra, men gjør en jente det samme, blir hun kalt løs på tråden.

Den norsk-iranske artisten peker på kjente uttrykk som det å «ta det som en mann» og å «løpe som en jente».

- Det ligger en svakhet i å gjøre noe som en jente, på samme måte som det ligger en styrke i å gjøre noe som en mann. Gjennom ordforådet vårt og måten vi snakker på, definerer vi kjønnsroller og setter i bås. Ut ifra de reaksjonene jeg har fått, ser jeg at kvinner blir lettere kritisert enn menn.

- Vi er flokkdyr Tooji er utdannet barnevernspedagog, og har bakgrunn fra både barnehage, SFO og skole.

- Vi lærer opp barna til at gutter skal velge blått og jenter rosa. TV-serier basert på jenter, handler om følelser og dialog, mens de som er myntet på gutter, inneholder action og hard handling. Slik blir produkter også markedsført. Dette nedarves fra foreldre og samfunnet og rundt oss. Vi er flokkdyr, og vil passe best mulig inn, sier han.

Det er så vidt Tooji trekker pusten mellom setningene.

- Vi må aktivt lære barna våre at det skal ligge styrke i det å løpe som en jente, på samme måte som å løpe som en gutt. Vi må bidra til at våre framtidige generasjoner er stolte over å være det kjønnet de er.

Sloss for feminine kvaliteter - Hvorfor engasjerer dette deg sånn?

<strong>OPPGJØRETS TIME:</strong> Tooji er lei. Han er lei av at mennesker settes i bås etter kjønn. Han er lei av at feminine kvaliteter anses som svake. Og han er lei av at noe er forbeholdt jenter, mens andre ting er for gutter. Foto: Doan Nguyen
OPPGJØRETS TIME: Tooji er lei. Han er lei av at mennesker settes i bås etter kjønn. Han er lei av at feminine kvaliteter anses som svake. Og han er lei av at noe er forbeholdt jenter, mens andre ting er for gutter. Foto: Doan Nguyen Vis mer

- Det er mange grunner til det. Det har med kulturen jeg kommer fra å gjøre, for jeg ser hvilke muligheter min mor gikk glipp av. Jeg ser hvordan venninnene mine formes i forhold til guttevennene mine, og hvilke utfordringer de står overfor. Det har med hvordan det har påvirket meg selv å gjøre, hvilke forventninger som er satt til meg som gutt. Og hvordan kompiser går litt i grøfta fordi de ikke har redskap til å uttrykke og prosessere følelser. Nå er det på tide at vi redefinerer kjønssrollene.

- Du har selv kjent kjønnsrollepresset på kroppen, altså?

- Jeg har alltid vært feminin, hatt sterke feminine kvaliteter og vært nødt til å slåss for å kunne ha det. Å ha disse kvalitetene som gutt, gjør at det fort blir sett på som negative kvaliteter. Menn skal være så «butch» som mulig, og det er knyttet store forventninger i forhold til det å være «manne-mann», sier Tooji.

- Forbedringspotensial - Identitet er så mye mer komplekst enn mann - dame. Vi har alt i grader, noen mer enn andre: Femininitet, maskulinitet, heteroseksualitet, homoseksualitet, positivitet og negativitet. Det trenger vi en større forståelse av, legger han til.

- Mange liker å tro at Norge byr på et tolerant og akseptabelt samfunn. Du gjør ikke det..?

- Jeg tror vi er på rett vei. Jeg er så takknemlig for at jeg har vokst opp i Norge, og ikke i Iran, der man ikke har lov til å uttrykke seg og kvinner har null rettigheter. For all del, vi har kommet kjempelangt, men vi må ikke stoppe med å sette spørsmålstegn ved ting. Vi har alltid et forbedringspotensial.

• Se Toojis ferske video til låta «Cocktail» øverst i saken.

<strong>MGP-TOOJI:</strong> Tooji vant Melodi Grand Prix og representerte Norge i Eurovision 2012. Mye har skjedd siden den gang. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MGP-TOOJI: Tooji vant Melodi Grand Prix og representerte Norge i Eurovision 2012. Mye har skjedd siden den gang. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer