- Menn er rett og slett bedre programledere enn kvinner

Slik forklarer ekspertene at det bare er menn på TV-toppen. Hva mener du?

TIL TOPPS: Programleder i Nytt på nytt, Jon Almaas, regjerer fortsatt som Norges mest populære TV-fjes. Almaas kan nå lade opp til en ny sesong til høsten. Her under en treningsøkt med Dario Cologna i bakkene opp mot Tryvannstårnet. Foto:Erik Berglund
TIL TOPPS: Programleder i Nytt på nytt, Jon Almaas, regjerer fortsatt som Norges mest populære TV-fjes. Almaas kan nå lade opp til en ny sesong til høsten. Her under en treningsøkt med Dario Cologna i bakkene opp mot Tryvannstårnet. Foto:Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): TV-tallene for første halvår er klare. Og oversikten over de 20 mest populære programmene på TV viser en klar trend. Det er utelukkende mannlige programledere som drar flest seere.

- Menn er rett og slett bedre programledere enn kvinner. Menn har en stødig eleganse. De er derfor de største profilene er menn og slik har det vært i mange år. Kvinner gjør seg som sidekommentatorer, sier kommunikasjonsrådgiver og tidligere journalist Haakon B. Schrøder i Playground.

Grundig lei kjønnskampen På topp 20-listen over de mest sette TV-programmene første halvår brukes det mannlige programleder i 16 av dem. Til sammenligning har kvinnene tilsvarende rolle i åtte av programmene. I programmer hvor det brukes flere programledere er også menn i overtall, viser tallene NRK har utarbeidet for Dagbladet.

- Jeg er grundig lei denne kjønnskampen. Likestillingen er på et høyt nivå. Kvinner stiller med fortrinn i TV-sammenheng, men selv det klarer de ikke profittere på, fortsetter Schrøder.

Det er «Nytt på nytt» som har fenget flest seere, viser oversikten. De 18 programmene har i snitt vært sett av over 1,2 millioner seere hver fredag. Fredrik Skavlan og programmet «Skavlan» havner plassen under med et snitt på 975 000 seere.

Krever en mann Kjønnsforsker Marianne Inez Lien tror hun vet hvorfor det er menn som leder de mest populære TV-programmene.

TRONER ØVERST: Anne-Kat. Hærland er Norges mest populære kvinnelige programleder.
TRONER ØVERST: Anne-Kat. Hærland er Norges mest populære kvinnelige programleder. Vis mer

- En kvinne ville ikke fungert med oppførselen til Fredrik Skavlan. Det ville bare fremstått som flåsete, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det er flere eksempler på flere kvinnelige programledere som ikke har lykkes.

- Anne Grosvold og talkshowet «Grosvold» hadde ikke samme suksess som Skavlan. Det er kanskje en rolle som krever sin mann, sier kjønnsforskeren.

LØFTER KVINNENE: Espen Graff i NRK går motstrøms resten av TV-bransjen og vil ha flere kvinner på skjermen. Anne Rimmen er en av dem. Foto: Anders Grønneberg
LØFTER KVINNENE: Espen Graff i NRK går motstrøms resten av TV-bransjen og vil ha flere kvinner på skjermen. Anne Rimmen er en av dem. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Lien tror også rollen som programleder er en mannlig definert rolle. Seerne forventer å se en mann.

- Et godt utseende kommer du langt med, men det er ikke det som gjør deg til en god programleder, legger kommunikasjonsrådgiver Schrøder til.

Få TV 2-kvinner Av de 20 mest sette programmene tilhører 14 av programmene NRK. Resten stod TV 2 for.

I alle TV 2s programmer på listen er det menn som er programledere. Kun i programmet Norske Talenter dukker det opp en kvinne. Men ikke alle programmer domineres av menn. I «Sportrevyen» på NRK regjerer kvinnene. Programmet som havner på de 13. plass har fem faste kvinnelige og to faste mannlige programledere. Av de 22 programmene som er sendt ble nesten 90 prosent ledet av en kvinne.

IKKE UTEN MENN: Programmet Skavlan ville ikke fungert med en kvinnelig programleder, mener forsker. Foto: Anders Grønneberg
IKKE UTEN MENN: Programmet Skavlan ville ikke fungert med en kvinnelig programleder, mener forsker. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Dette er et resultat av vi har prøvd å fokusere på å få frem kvinner i flere ulike roller i sporten, sier TV-kjendis og redaksjonssjef for Sporten Espen Graff.

Han spøker med at flere internt på NRK-huset har nå begynt å etterlyse menn i sporten.

- Vi ønsket å nå flere kvinner med kvinnelige programleder og det har vi lykkes med. Det viser vår statistikk.

- Hurtigruten like godt som OL

Hadde det ikke vært for Hurtigruten så hadde NRK mistet én prosent oppslutning første halvår 2011.

- Det hadde ikke vært noen katastrofe, men da konstaterer vi at Hurtigruten er like bra som OL, sier en lattermild analysesjef i NRK Kristian Tolonen til Dagbladet.

Normalt sett ville NRK blitt svekket i år etter at de i fjor sendte vinter-OL med gode seertall.

Graff understreker at selv om de ønsker å nå flere kvinner er kjønn ikke avgjørende ved valg av programledere.

- Vi prøver å plukke faglig dyktige programledere, uavhengig av kjønn. Jeg har inntrykk av at ikke alle redaksjoner tenker slik, men er mer opptatt av at det er en ung og vakker kvinne, sier han.

Kvinner i journalistyrket

Per utgangen av 2010 var 42,8 prosent kvinner av medlemmene i Norsk Journalistlag. 

Det er en liten nedgang fra året før. Til sammenligning var det samme tallet 13 prosent i 1960.

Andelen kvinner som utdanner seg som journalist er høyere enn menn.

Seertall første halvår 2011

Program Kanal Seertall
Nytt på nytt NRK1 1247
Skavlan NRK1 975
Mesternes mester NRK1 974
Lyngbø og Hærlands Big Bang NRK1 871
Det må jeg gjøre før jeg dør NRK1 840
Hvem tror du at du er? NRK1 785
Norske talenter - resultater TV 2 775
Senkveld med Thomas og Harald TV 2 751
Farmen TV 2 718
Norge rundt NRK1 695
Litt av et liv NRK1 675
Ikke prøv dette hjemme NRK1 672
Sportsrevyen NRK1 652
Downton Abbey NRK1 650
Det store korslaget - resultater TV 2 579
FBI NRK1 572
Norske talenter TV 2 572
Det store korslaget TV 2 562
Popstokk NRK1 553
Sommeråpent NRK1 552
* Gjennomsnittlige seertall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer