Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Metoo

Menn flest trakasserer ikke kvinner!

Mannsforum tar avstand fra menn som trakasserer kvinner, og vi oppfordrer menn til ikke å innta en passiv medløperrolle til denne type ukultur.

YOU TOO?: Det er trist når arbeidslivskulturer tillater, og passivt anerkjenner, destruktiv selvhevdelse, enten det handler om mobbing /utfrysning eller seksuell trakassering, skriver kronikkforfatterne. Fioto: NTB Scanpix
YOU TOO?: Det er trist når arbeidslivskulturer tillater, og passivt anerkjenner, destruktiv selvhevdelse, enten det handler om mobbing /utfrysning eller seksuell trakassering, skriver kronikkforfatterne. Fioto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannsforum ønsker å engasjere menn til aktivt å motvirke primitiv kjønnskultur. Vi tar også avstand fra destruktiv kjønnspolarisering som framstiller menn flest som drevet av sex og makt, og uten evne til å styre seg, og vil markere at menn flest ikke trakasserer kvinner. Det er et faktum at også kvinner trakasserer, og bidrar til ukultur gjennom å utveksle seksuell kontakt mot posisjon og gjenytelser.

Flere undersøkelser viser at en av fem kvinner har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Et høyt antall norske lærere, leger, servitører, politiske og kirkelige organisasjoner rapporterer om trakassering. I en spørreundersøkelse blant 11000 leger og medisinerstudenter forteller en av fem at de har opplevd seksuell trakassering, og 2300 har undertegnet oppropet #utentaushetsplikt.

Mange rapporterer at overordnede bruker posisjonen sin og dels trusler om represalier som brekkstang.

Professor Johanne Sundby ser dette som et uttrykk for gamle maktstrukturer som har fått leve sitt parallelle liv i norsk helsevesen. Slike ukulturer har klare paralleller til mobbing. Mobberen baserer sin maktposisjon på tilskuere som ikke tør å gripe inn.

Det er trist når arbeidslivskulturer tillater, og passivt anerkjenner, destruktiv selvhevdelse, enten det handler om mobbing /utfrysning eller seksuell trakassering.

«Blant dem som trakasserer grovt, vil du finne flere med mørke personlighetstrekk: narsissisme, machiavellisme og psykopati,» sier Mons Bendixen, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU. Men primitive, umodne menn med kvinneforakt kan også operere slik. Bendixen viser også at vi ikke kan begrense trakassering til menn som trakasserer kvinner. «#Metoo har fått det til å se sånn ut, men det er mer komplisert. Det er riktig at flest menn trakasserer, men de trakasserer begge kjønn. Og kvinner trakasserer kvinner,» sier han.

Det er også kvinner som trakasserer menn, og noen bruker sex som handelsvare for å oppnå makt eller posisjon. Den franske filmskuespillerinnen og regissøren Julie Delpy sier i Dagsavisen 12.11.17: «Det farlige ved at kvinner er villige til å si ja til sex for å oppnå status, er at de åpner døren for menn som tror dette er normalt. Det er der ofrene skapes...». Hun har selv erfart å miste roller til mange kvinnelige skuespillere som har vært villige til å bruke sex for å få jobb.

Falske anklager brukes også i maktkamp kjønnene i mellom. En anonym mann skriver i et debattinnlegg i Aftenposten 11. desember 2017: #Only me? «Det er bra at norske kvinner står fram i kampen mot seksuell trakassering på arbeidsplassen. Og så finnes det faktisk noen av oss gutta da, som både har opplevd seksuelle tilnærmelser og falske anklager fra kvinnelige kolleger på jobben. Jeg har selv fått føle på kroppen hva dette gjør med en. Under en omstrukturering ble plutselig en spøkefull e-post fra seks måneder tilbake brukt som bevis for «seksuell trakassering». Både jobben og vennene forsvant som en direkte følge av falske anklager fra kolleger. Livet mitt lå i ruiner et helt år, og jeg trodde aldri jeg skulle komme meg opp igjen.

Det er åpenbart mer tabu for menn å offentliggjøre trakassering. Dette har en klar parallell til underrapportering av vold. BUFDIR har utarbeidet en rapport om vold i nære forhold som viser at det sitter langt inne for menn å innrømme at de blir utsatt for partnervold. 59 prosent av de mennene som blir utsatt for vold i nære relasjoner sier ingenting. Bare 21.9 prosent av utsatte kvinner tiet om opplevelsene.

Befolkningsundersøkelser viser overraskende tall. «I strid med tradisjonelle oppfatningar er det like mange menn som kvinner som blir utsette for seksuelt krenkande utsegn og handlingar», skriver Statens Arbeidsinstitutt i en av få representative undersøkelser, på tvers av bransjer, om seksuell trakassering på norske arbeidsplasser. Den viser at hver sjette norske abeidstaker, av begge kjønn, har blitt utsatt for en eller annen form for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

En undersøkelse av nordmenns erfaringer (Synnovate 2008) fant at over 20 prosent av kvinnene og ti prosent av mennene hadde opplevd seksuell trakassering på jobb i form av seksuelt ladede kommentarer, bemerkninger om utseende, uønsket berøring og klemmer eller klyp i rumpa og berøring av bryster. For både menn og kvinner var den uønskede oppmerksomheten i 72 prosent fra kolleger, 17 prosent fra både sjef og kolleger, mens bare elleve prosent hadde opplevd det bare fra en sjef. Skal man oppsummere funnene betyr det sannsynligvis at mellom fem og ti prosent av befolkningen, både menn og kvinner, trakasserer andre.

Resultater fra prosjekt «Seksuell helse og trakassering i videregående opplæring 2013-2014» ved Mons Bendixen & Leif Edward Ottesen (Kennair Psykologisk Institutt NTNU)finner at en stor andel elever (63 prosent jenter og 62 prosent gutter) rapporterte minst en form for seksuell trakassering siste år.

Minst én form for seksuell tvang (fysisk) ble oppgitt av flere jenter (35 prosent) enn gutter (25 prosent) i denne studien. Uønsket beføling og kyssing var mest vanlig. 46 prosent gutter og 34 prosent jenter trakasserte andre seksuelt. 13 prosent gutter og seks prosent jenter rapporterte å ha seksuelt tvunget andre minst en gang siste år.

En svakhet ved #Metoo er polariseringen i media som indirekte lar oss forstå at de fleste menn er potensielle overgripere, og at nesten alle kvinner opplever trakassering. Dette er en form for omvendt kjønnstrakassering.

Denne polariseringen har sine historiske paralleller i 70-tallsfeminismens myte om at «alle menn er voldelige». «Alle menn må ta ansvar og føle skyld», var parolen langt inn i vår tid. Dette var en videreutvikling av et generalisert fiendebilde, der menn framsto som undertrykkere og kvinner som ofre.

Victor J. Seideler skriver i sin bok «Recreating Sexual Politics» (1991): «Skyldfølelsen var meget sterk i de opprinnelige ‘Men against sexism’-gruppene på begynnelsen av 1970-tallet, og vi mente at alt vi kunne gjøre var å fornekte vår maskulinitet, som per definisjon var et direkte uttrykk for maktmisbruk og undertrykkelse.»

I dagens situasjon vil vi oppfordre menn til å ta tydelig avstand fra seksuell trakassering, og å delta i debatten og være med å definere begrepet kjønnstrakassering. I dag brukes uttrykket meget subjektivt, og kan omfatte all type uønsket oppmerksomhet, enten det handler om forelskelse, flørt eller voldtekt, og enten det er av fysisk eller verbal karakter. Det blir for enkelt, og for omfattende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!