DEBATT

Debatt: Metoo

Menn flest trakasserer ikke kvinner!

Mannsforum tar avstand fra menn som trakasserer kvinner, og vi oppfordrer menn til ikke å innta en passiv medløperrolle til denne type ukultur.

YOU TOO?: Det er trist når arbeidslivskulturer tillater, og passivt anerkjenner, destruktiv selvhevdelse, enten det handler om mobbing /utfrysning eller seksuell trakassering, skriver kronikkforfatterne. Fioto: NTB Scanpix
YOU TOO?: Det er trist når arbeidslivskulturer tillater, og passivt anerkjenner, destruktiv selvhevdelse, enten det handler om mobbing /utfrysning eller seksuell trakassering, skriver kronikkforfatterne. Fioto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mannsforum ønsker å engasjere menn til aktivt å motvirke primitiv kjønnskultur. Vi tar også avstand fra destruktiv kjønnspolarisering som framstiller menn flest som drevet av sex og makt, og uten evne til å styre seg, og vil markere at menn flest ikke trakasserer kvinner. Det er et faktum at også kvinner trakasserer, og bidrar til ukultur gjennom å utveksle seksuell kontakt mot posisjon og gjenytelser.

Flere undersøkelser viser at en av fem kvinner har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Et høyt antall norske lærere, leger, servitører, politiske og kirkelige organisasjoner rapporterer om trakassering. I en spørreundersøkelse blant 11000 leger og medisinerstudenter forteller en av fem at de har opplevd seksuell trakassering, og 2300 har undertegnet oppropet #utentaushetsplikt.

Mange rapporterer at overordnede bruker posisjonen sin og dels trusler om represalier som brekkstang.

Professor Johanne Sundby ser dette som et uttrykk for gamle maktstrukturer som har fått leve sitt parallelle liv i norsk helsevesen. Slike ukulturer har klare paralleller til mobbing. Mobberen baserer sin maktposisjon på tilskuere som ikke tør å gripe inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer