KRIM: Forfatter Jo Nesbø gir nå ut sin første politiroman uten Harry Hole. Foto: Bjørn Langsem
KRIM: Forfatter Jo Nesbø gir nå ut sin første politiroman uten Harry Hole. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Menn har et stort behov for å bli anerkjent

Nesbø prøver lykken uten Harry Hole.

(Dagbladet:) - Jeg tror hevnfantasien finnes hos mange mennesker. Vi kan gå så langt som at vi starter å fantasere om en urett som blir begått mot oss, for dermed å rettferdiggjøre hevnfantasien som kommer etterpå.

Hevn er ett av hovedtemaene i Jo Nesbøs nye bok «Sønnen». For første gang har Nesbø skrevet en politikrim uten Harry Hole. Men boka, som er på vel 500 sider, foregår i et Oslo som er lett gjenkjennelig fra Harry Holes univers.

Hevntokt - Hevnmotivet er det veldig nærliggende å skrive om når du skriver krim. Særlig i politiromaner og når en skriver om rettsvesenet, sier Nesbø til Dagbladet.

Sønnen som det vises til i bokas tittel er Sonny Lofthus. Han var en god student, en lovende idrettsutøver, og sønn av en politimann. Men det raknet for ham da faren innrømmet korrupsjon og tok selvmord. 

Én dag viser seg at det kanskje ikke var slik det var - og Sonny bestemmer seg for å heve den urett som ble gjort mot faren hans.

Far og sønn I tillegg til hevn er forholdet mellom far og sønn et bærende element i boka. Nesbø er spesielt opptatt av det at mange menn har et stort behov for å bli anerkjent av fedrene sine.

- Et far-sønn-forhold kan være alt mulig. Men det som fascinerer meg mest er sønners behov, veldig ofte ufrivillige behov, for å bli sine fedre. Enten for å bli sine fedre eller for å få sine fedres anerkjennelse. Selv om de har et vanskelig følelsesmessig forhold til faren sin, sier Nesbø.

Nesbø har tidligere snakket åpent om at faren var frontkjemper på østfronten under andre verdenskrig.

- Du skulle vel tro at jeg hadde et komplekst forhold til min far. Men det hadde jeg merkelig nok ikke. Han var en av mine bestekompiser og en mann jeg brukte utilslørt som rollemodell. En sterk og ærlig karakter, som ikke bare hadde gjort kloke valg i livet. En person som var hel ved og som jeg så opp til, som jeg kunne snakke med om alt mulig.

Fornøyd anmelder Dagbladets anmelder Thorbjørn Eklelund mener «Sønnen» er en bok som er «mørk og voldsom», og skriver at boka utspiller seg i en verden hvor Harry Hole hadde følt seg på hjemmebane, «både i geografien og blant menneskene».