Menn kommer ikke godt ut av det hos Katherine Pancol

Mer sjarmerende enn velskrevet om franske trekanter.

STERKE KVINNER: Katherine Pancol synes å ha hentet inspirasjon både fra Balzac og Hugo i sin fortelling om sterke kvinner og svake menn. Foto: SCANPIX / AFP / LOIC VENANCE
STERKE KVINNER: Katherine Pancol synes å ha hentet inspirasjon både fra Balzac og Hugo i sin fortelling om sterke kvinner og svake menn. Foto: SCANPIX / AFP / LOIC VENANCE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE:  «Folk eter hverandre, de elsker hverandre ikke», sier den kyniske tenåringen Hortense i «Krokodillens gule øyne.»

Hun har forstått hva livet dreier seg om; makt gjennom penger. Og hun avskyr sin mor Josephine, som forsøker å være et anstendig menneske.

Fransk naturalisme Boka åpner idet Josephine, lett overvektig og oppofrende inntil det selvutslettende, blir forlatt av sin elegante, udugelige ektemann. Josephine, med doktorgrad på 1100-tallets kvinner, har en egosentrisk, smellvakker og løgnaktig søster. Og en enda skrekkeligere mor, innbegrepet på snobbethet, ondskap og nedrighet.  

Det er mye fransk naturalisme i denne boka, som skildrer en virkelighet der «luften er stinn av angst» og alle kaver omkring «bleke, engstelige, uthungret».

En virkelighet der kun den sterkeste overlever — i hvert fall tilsynelatende. På Balzacs vis innfører Pancol en rekke mennesker med de mest utpregede egenskaper. Min favoritt er sjarmerende udannede Marcel Grobz: Oppkomlingen som ble lurt inn i et ulykkelig ekteskap med Josephines iskalde mor. Hans elskerinne vokste opp som en Cosette i «Les Misèrables»; «hun hadde lært av livets kamp, av karer som klistret seg til henne, klådde på henne, kjørte seg inn i henne uten at hun hadde rett til et eneste ord.»  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.