KROPPSPRESS: - I tillegg til anoreksi er flere og flere gutter rammet av kroppsbildeforstyrrelsen megareksi. Kjennetegn på personer med megareksi er hard trening og ekstreme dietter, ofte kombinert med bruk av doping for å oppnå en «perfekt kropp», skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix
KROPPSPRESS: - I tillegg til anoreksi er flere og flere gutter rammet av kroppsbildeforstyrrelsen megareksi. Kjennetegn på personer med megareksi er hard trening og ekstreme dietter, ofte kombinert med bruk av doping for å oppnå en «perfekt kropp», skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Menn med dameproblemer

Spiseforstyllerser ikke bare er et «jenteproblem», men rammer begge kjønn.

Meninger

Når ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser - har åpnet et nytt senter for spiseforstyrrelser i Oslo/Akershus, tar de heldigvis dette på alvor. Men fortsatt er det langt å gå før det er akseptert å snakke om spiseforstyrrelser også blant gutter.

For folk flest er spiseforstyrrelse en «jentegreie». Psykolog Finn Skårderud skriver i en artikkel at menn med spisevegring ikke søker hjelp for spiseforstyrrelse. I tillegg til å være en skamfull lidelse er spiseforstyrrelser sett på som et kvinneproblem. Tøffe gutter har nemlig ikke spiseforstyrrelser. De føler ikke kroppspress, sliter med dårlig selvbilde eller høye forventninger. I hvert fall ikke i guttegarderoben.

De siste årene er det blitt lagt frem flere tall som viser at stadig flere gutter og menn blir rammet av spiseforstyrrelser. I 2013 melder Sørlandet sykehus om en markant økning i antall gutter i Agder-fylkene som ble behandlet for alvorlige helseproblemer knyttet til kropp og spising. Samtidig viser en britisk undersøkelse fra 2011 at gutter helt ned i tiårsalderen lider av spiseforstyrrelser. Overraskende nok viser den samme undersøkelsen at det er flere gutter i alderen mellom ti og tolv år som har slike lidelser, enn jenter i samme aldersgruppe.

Ifølge idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen er gutter og menn i hovedsak plaget av bulimi og overspising. De fleste blir syke når de er mellom 18 og 20 år, men for noen starter altså problemene allerede i tiårsalderen.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Debatten om spiseforstyrrelser preges av at det nærmest uten unntak er kvinnelige politikere som engasjerer seg i temaet. Det skal de ha skryt for, men vi skulle gjerne hatt menn på banen. En mann som likevel fortjener stor honnør for sitt bidrag til arbeidet med gutter og kroppspress, er tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Andre Oktay Dahl. Samfunnet trenger flere sterke og uredde menn som tør å snakke om og bryte ned tabuene rundt menn og kropp

Gjennom media, underholdning og reklame får vi alle en klar melding om hvordan vi bør se ut. Skjønnhetstyranniet får mange av oss til å føle oss stygge og gir oss dårlig selvtillit. Dette gjelder også gutter.

I tillegg til anoreksi er flere og flere gutter rammet av kroppsbildeforstyrrelsen megareksi. Kjennetegn på personer med megareksi er hard trening og ekstreme dietter, ofte kombinert med bruk av doping for å oppnå en «perfekt kropp». Megarektikeren blir, til tross for hard trening og ekstreme dietter, aldri fornøyd med kroppen sin. De har utviklet en vrangforestilling om sin egen kropp og vurderer seg som små og svake til tross for at de er store og muskuløse. Dette fører til mer trening, mer ekstreme dietter, at de trekker seg tilbake sosialt, overtrening og at de risikerer helsen ved å bruke anabole steroider.

Oppfatningen rundt spiseforstyrrelser er ofte at en jente med anoreksi er et offer for skjønnhetstyranniet, og at det er synd på henne. En gutt som overspiser og tar anabole steroider for å bli større, er en «dum bolefaen» som det ikke er synd på. Faktum er at begge er mennesker med et forstyrret syn på egen kropp - som gir forskjellige utslag. Begge trenger hjelp. Begge trenger at det finnes et helsevesen som tar dem på alvor, fanger opp symptomer og gir dem den hjelpen de trenger

Hvor mange unge gutter i Norge som kan ha en spiseforstyrrelse har vi få eller ingen tall på. Av den enkle grunn at det er lite forskning på feltet. Det vi vet er at antallet er økende, basert på rapporter fra sykehus og rådgivningsmiljøer. Men det vi også vet, er at nettopp fordi dette er så tabubelagt, er det store mørketall. Bekymringen blant fagfolk er at gutter kvier seg mer enn jenter for å søke hjelp, fordi spiseforstyrrelser ofte ses på som et dameproblem.

Vi mener derfor det er viktig at helseministeren griper fatt dette problemet. Vi må få mer kunnskap om gutter og spiseforstyrrelser. Hvilket omfang har spiseforstyrrelser blant gutter, og hva er forskjellene på at en gutt har spisevegring og at en jente har det?

Selv om ROS sitt nye senter skal tilby hjelp til gutter, er det få steder som har tilbud til gutter med spisevegring. De fleste tilbyr bare hjelp til jenter og kvinner. Her er det også behov for at helseministeren tar grep, ved å sørge for at man blir fanget opp av det offentlige helsevesenet selv om man er gutt.

Vi må sikre gode behandlingstilbud også til gutter over hele landet, aktører som tar dem på alvor, deltar i den offentlige debatten - og bygger ned tabuet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.