Menn med trøkk

Ingen tvil om at også bergenserne vil gå både mann og kvinne av huse for å få med seg messing-musikalen. Men når terningen nøler i trillingen denne gangen, skyldes det litt for mye spill på tomgang.

MUSIKAL: BERGEN (Dagbladet): Trøkk er det nok av i Bergens-utgaven, fra første øyeblikk pumper det sterke orkesteret opp stemningen til de største høyder. Akkurat det er ikke uproblematisk for aktørene. For selv om «trøkk» etter hvert er blitt det avgjørende for at en hvilken som helst musikal skal bli en flopp eller en suksess, så er det tross alt ikke lydstyrken eller rå kraft i utspillene som fenger. Heller ikke i «I blanke messingen».

Varm og rørende

Visst mangler ikke musikalen effektive shownumre med stor slagkraft, men beretningen om disse arbeidsløse gutta som mangler jobb og delvis har mistet motet, griper nettopp med det motsatte av såkalt «rå kraft». De er både desperate og sårbare, og hva som skjer med dem og deres når de mer og mer nølende nærmer seg premieren på sitt selvlagde strippeshow, avslører selve musikalens bærekraft.

Her dreier det seg ikke om kynisme, men nærmest det motsatte: en varm, ofte rørende menneskelighet.

Standupkomikeren Dagfinn Lyngbø får sin skuespillerdebut som anføreren Jerry, fattig og fraskilt, men med fantasi i kampen for tilværelsen og guttungen han vil være far for (på premieren for øvrig friskt og levende spilt av unge Bjarte Ylvisåker). Lyngbøs figur står til troende. Hva han mangler som skuespiller og danser kompenseres ikke helt med sterk vilje og stor energi, men det avgjørende er at han vekker sympati og har en keitet sjarm det er lett å falle for.

«I blanke messingen»

Musikal av Terrence Mc Nally og David Yazbeck.

Dyktige ringrever

I kameratgjengen står særlig Espen Hana som Dave og Jon Bleiklie Devik som Malcolm støtt som venner i nød, og Marianne Nielsen som Jerrys fraskilte har sterk tilstedeværelse i en heller flat rolle.

Kim Fairchild som akkompagnatøren Jeanette bidrar også sterkt, ikke minst sanglig, men det nærmest paradoksale i denne oppsetningen på DNS er at spillescenene litt for ofte er svake.

Bergenscenen samarbeider med Thalia Teater denne gang, og med dyktige ringrever som Runar Borge (regi og koreografi), William (kostymer) og Bengt Fröderberg (scenograf) - alle med Chateau Neuf-suksess - blir messingen så godt som blank også i Bergen.

MER MESSING: Mannfolk-musikalen framfor noen, «I blanke messingen», skaper jubel også på Den Nationale Scene i Bergen. Dagfinn Lyngbø (nærmest) får sin skuespillerdebut som Jerry Lukowski. Bak fra venstre: Jon Bleiklie Devik, Richard Sseruwagi, Espen Hana og Aril Martinsen.