Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Menn mot voldtekt

Menn må bekjempe voldtekter. Vi må sørge for at kvinner kan gå trygt hjem fra fest uten å ha svart belte i karate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLDTEKT: Når en mann voldtar en kvinne, er det hans skyld. Det er han som bryter loven. Han som må skjerpe seg. Han som trenger hjelp. Voldtektsmannen må alltid stilles til ansvar for sine handlinger. Han må straffes for smerten han har påført et annet menneske. En mann som voldtar må aldri slippe unna med enkle forklaringer eller dårlige unnskyldninger. Det har han gjort i sommerens voldtektsdebatt. Først gikk politiet ut og proklamerte at kvinner måtte slutte å kle seg utfordrende, drikke seg fulle eller gå hjem alene om natten. Det var altså kvinnene som måtte ta til fornuft. Hvis kvinnene gjorde det, ville de redusere risikoen for å bli voldtatt. Vi utelukker ikke at formløse klær og null alkohol vil hindre menn i å voldta kvinner, men det er ikke sikkert. Kan hende vil mannen voldta uavhengig av hvor mye bar hud kvinnen viser.

USAKLIGHETEN nådde nye høyder da Aftenpostens kommentator Jan E. Hansen hevdet av sommervarmen var årsak til voldtektsbølgen i Oslo. Han bedyret at avkledde kvinner og sydende sommersol får enkelte menn til å koke over og voldta. Det er vanvittig å gi solen skylden for at menn voldtar. Å hevde et slikt syn er det samme som å si at menn har mistet fornuften og kun styres av begjær. Vi derimot mener at menn er fullt i stand til å bruke hjernen selv om de blir proppfulle av hormoner i sommersolen.

SOMMERENS absurde voldtektsdebatt viser at vi trenger en radikal holdningsendring for å bekjempe vold mot kvinner. Her har vi menn en viktig rolle. Vi må lede an i kampen mot voldtekt. Vi må ta ansvar. Det kan vi først og fremst gjøre ved å ikke voldta selv. Nå er det heldigvis få menn som gjør det. Dernest må vi reagere når kamerater eller andre menn utøver seksuell trakassering av kvinner. Vi trenger menn som sier i fra hvis en kamerat slår, presser eller tvinger kjæresten sin til sex. Vi trenger menn som griper inn når en mann forsøker å voldta en kvinne på gaten. Vi trenger menn som anmelder vold mot kvinner. Å ta ansvar som menn betyr at vi bryr oss. At vi handler når vold mot kvinner begås.Men holdningsendringen må gripe videre enn dette. Foreldre må snakke med hverandre og barna sine om hvor grensene for seksuell trakassering, vold og voldtekter går. De må våge å reagere hvis de vet at noen utsettes for slike handlinger. Lærere må gripe inn når gutter kaller jenter horer i skolegården, eller når gutter gir jenter et såkalt tilfeldig klaps på baken. Relevante organisasjoner må engasjeres. Mange bidrar, men vi må flere på banen. Står vi alle sammen i kampen mot voldtekt, kan vi virkelig få gjort noe med problemet. Nå er vi ikke så naive at vi tror holdninger alene gjør slutt på voldtekter. En kraftig innsats fra politiet er også nødvendig. Derfor er det gledelig at justisminister Storberget vil prioritere kampen mot familievold og voldtekt høyt. Politiet på sin side er ikke like entusiastiske. En reportasje i en av landets største aviser avdekket at politiet ikke tar voldtektssaker alvorlig nok. Vi etterlyser vilje fra politiet til å satse på voldtektssaker.

EFFEKTIVE domstoler og rettferdige straffer er viktig for å bekjempe voldtekt. Derfor er det positivt at regjeringen går inn for strengere straff for grove voldtekter. Brutale overgreps- og voldtektssaker må straffes enda strengere. Det er også nødvendig at flere voldtektssaker oppdages og oppklares. I dag anmelder under ti prosent av de som blir voldtatt overgrepet. Disse bør få tilbud om bistandsadvokat før saken meldes til politiet. Ifølge Statistisk sentralbyrå blir det kun reist tiltale i 17 prosent av voldtektssakene, mens bare 14 prosent ender i fellende dom. Det er dessuten maktpåliggende at bevisene i voldtektssaker blir bedre. Vi trenger økt bruk av DNA-bevis og bedre bevissikring i voldtektsmottak og på legevakter. I tillegg må ofrene få bedre hjelp og oppfølging. Et tiltak er å etablere voldtektsmottak over hele landet som er tilknyttet medisinske miljøer. Statistikken viser at de hovedsakelig er menn som voldtar både på gaten og i hjemmet. Slik kan vi ikke ha det. Derfor oppfordrer vi menn til å gripe inn når vold mot kvinner skjer. Det er på tide at også menn tar ansvar i kampen mot voldtekt.