Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Menn nektes adgang til ny svensk festival etter voldtektsanklager:
- Hvem er det som voldtar? Jo, menn

Svensk komiker lager festival kun for damer. Ingen god løsning, mener Slottsfjellfestivalen.

ANMELDT VOLDTEKT: En jente i 15-årsalderen skal ha blitt voldtatt foran scenen under en konsert med Håkan Hellström på Bråvallafestivalen i Norrköping fredag kveld. Her fra en konsert med Veronica Maggio på Bråvallafestivalen i 2016. Foto: Izabelle Nordfjell/TT / NTB scanpix
ANMELDT VOLDTEKT: En jente i 15-årsalderen skal ha blitt voldtatt foran scenen under en konsert med Håkan Hellström på Bråvallafestivalen i Norrköping fredag kveld. Her fra en konsert med Veronica Maggio på Bråvallafestivalen i 2016. Foto: Izabelle Nordfjell/TT / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Både i år og i fjor har politiet i Sverige mottatt en rekke anmeldelser på voldtekter og seksuelle overgrep som skal ha funnet sted på festivaler. Etter at en 15 år gammel jente skal ha blitt voldtatt foran scenen under Bråvallafestivalen, valgte festivalledelsen å gå til det skritt å avlyse festivalen for neste år.

Nå har den svenske komikeren og programlederen Emma Knyckare tatt initiativ til en festival uten menn, i lys av alle overgrepene.

Initiativet skjøt fart på Twitter, og Knyckare sier til svenske DN at interessen har vært enorm, og på noen timer har oppmot tusen personer tilbudt seg å hjelpe til med alt fra PR til ryddehjelp.

- Hvem er det som voldtar? Jo, menn. Dersom man lager en festival der de ikke får komme da? Det var det jeg tenkte. Jeg synes at det er sykt at halve befolkningen skal gå rundt og føle seg utrygge. Så allerede neste år kommer det til å være et alternativ: En rockefestival der damer kan føle seg helt trygge, sier Knyckare.

Ikke tenkt på diskriminering

På spørsmål om en festival hvor menn ikke får delta er diskriminerende, svarer hun:

NY FESTIVAL: Emma Knyckare (29), komiker og programleder, har tatt initiativ til en festival uten menn. FOTO: Sydsvenskan / TT / NTB Scanpix
NY FESTIVAL: Emma Knyckare (29), komiker og programleder, har tatt initiativ til en festival uten menn. FOTO: Sydsvenskan / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Det har jeg ikke tenkt på. Men siden det jevnt over virker helt ok å diskriminere kvinner er det kanskje ok om menn stenges ute i tre dager? Jeg ville ikke kalt det et overgrep å ikke få gå på festival. Dessuten har Magnus Betnér (svensk komiker red.anm) meldt sin interesse for å rydde etterpå. Så helt mannefritt blir det ikke, sier hun til DN.

Christoffer Rød, festivalsjef ved Slottsfjellfestivalen, mener at det å ha en festival kun for damer ikke er noen løsning, men at initiativet er med på å skape mer oppmerksomhet rundt problemet.

Han tror ikke tanken bak egentlig er å utestenge menn, men at dette brukes som et virkemiddel for å sette overgrepene på dagsorden.

- Det er forferdelig tragisk for en hel bransje, og det er klart det får konsekvenser for vårt marked på lik linje som i Sverige. Det kan for et visst segment av publikum kjennes utrygt og ubehagelig å være på et festivalarrangement, og andre vil kanskje bestemme seg for at de ikke vil dra, så at det får markedsmessige konsekvenser er mye mulig, sier Rød til Dagbladet.

- Viktig med oppmerksomhet

Han mener det er viktig å ta skikkelig tak i problemet, og sier det er høydramatisk at Bråvallafestivalen ikke arrangerer neste år.

- Det er veldig viktig å adressere det, og gjøre et poeng av det på samme måte som den svenske komikeren gjør, sier Rød, som tror at oppmerksomhet rundt slike overgrep vil være med på å eliminere det.

- At en så absurd og syk handling kan gå ubemerket hen midt blant publikum er svært lite sannsynlig om det er i folks bevissthet, og da må vi som arrangør være med på å få opp den bevisstheten. Vi har også mer sikkerhet og streifvakter, men vi kan ikke bare løse det med sikkerhet. Jeg tror det dreier seg i større grad om holdninger, sier han.

Flere anmeldelser

De mange anmeldelsene av overgrep i Sverige har skapt stor oppmerksomhet, også her hjemme. Under Cityfestivalen i Västerås ble det anmeldt to voldtekter natt til lørdag, den ene av en 16 år gammel jente.

En 26 år gammel kvinne har også anmeldt en voldtekt etter festivalen.

I 2016 mottok svensk politi fem anmeldelser av voldtekter under Bråvallafestivalen. I likhet med den angivelige voldtekten i år, skal minst én av dem ha skjedd midt blant publikum under en konsert. Sakene ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Politiet mottok også en rekke voldtektanmeldelser og anmeldelser av andre seksuelle overgrep under flere musikkfestivaler i Sverige i fjor.

Sju personer ble pågrepet, og det ble levert inn minst 27 anmeldelser etter Putte i Parken-festivalen i Sverige i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling