DEBATT

Partilederdebatten:

Menn som avbryter kvinner

Mandagens partilederdebatt var en selsom oppvisning i avbrytelser og dårlig debattkultur. Kommentatorenes dom viser at bøllete oppførsel belønnes, særlig når den består av menn som snakker over og avbryter kvinner.

DEBATTANTER: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg under gårsdagens partilederdebatt i Arendal kultur- og rådhus. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
DEBATTANTER: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg under gårsdagens partilederdebatt i Arendal kultur- og rådhus. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debattduellene i fjor høst mellom Donald Trump og Hillary Clinton i den amerikanske presidentvalgkampen, gjorde mange oppmerksomme på hvor forskjellige forventninger om atferd som møter kvinnelige og mannlige kandidater. Kvinner blir raskt oppfattet som masete, kaklete eller plagsomme og må derfor oppføre seg rolig til enhver tid. Menn derimot belønnes for å heve stemmen, avbryte og på andre måter oppføre seg ufint.

Gårsdagens partilederdebatt var et tydelig eksempel på denne dynamikken. Debattens mest framtredende kjennetegn, i tillegg til lydtrøbbel, var stadige avbrytelser. Mitt inntrykk var at det var noen av partilederne som utmerket seg i negativ retning, men ingen kommentatorer påpekte det etter debatten. Jeg så derfor gjennom debatten en gang til, og prøvde etter beste evne å telle antall avbrytelser, og notere hvem som avbrøt hvem. Hva som utgjør en avbrytelse er selvfølgelig vanskelig å si eksakt, for eksempel kan det være delte meninger om noe er en avbrytelse eller kun en politiker som ber ordstyrerne om å få ordet som nestemann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer